Szőlész-borász szakma leírása

Szerző: | 2023. szeptember. 10. | Élelmiszeripar

szőlész-borász szakma leírása

A szőlész-borász feladatai közé tartoznak a szőlőtermesztés, vagyis a szőlő növény telepítése, metszése, nevelése és gondozása egészen a szüretig. A feldolgozás után felügyeli és irányítja az erjesztési folyamatokat, speciális borkészítményeket állít elő. Az új bort javítja és készre kezeli. Részt vesz a laboratóriumi minőségbiztosítási feladatokban és végül ő irányítja a palackozást is. Emellett a szőlész-borász rendelkezik a borturizmussal, bormarketinggel kapcsolatos alapismeretekkel, elvégzi a szakmai adminisztrációt.

Milyen az ideális szakember?

  • jó fizikumú, jó állóképességű
  • szabálykövető, precíz
  • kiváló színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
  • megbízható
  • betartja a higiéniai és környezetvédelmi előírásokat
  • jól ismeri a borhibákat, borbetegségeket, valamint azok megelőzésének, kikezelének módszereit
  • hagyománytisztelő
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a bormarketinghez és borturizmushoz szükséges alapismeretekkel
  • rendelkezik a szakmai feladatok ellátásához szükséges gépészeti ismeretekkel
  • a kisujjában van a borászat mikrobiológiája és a pincehigiénia megteremtése

Speciális rokonszakmák:

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus
  • Erjedés és üdítőital-ipari technikus
  • Biogazdálkodó
  • Kézműves sörgyártó
  • Pálinkakészítő
  • Vincellér
  • Sommelier

Kiknek ajánlott?

A szőlész-borász szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a szőlő termesztése és feldolgozása, valamint a borkészítési folyamatok iránt.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb).


A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.