Táplálkozás: felmérték a magyarok étkezési szokásait

Nem is gondolnád, hány magyar gondolja, hogy az egészséges táplálkozás a zöldségeken és gyümölcsökön múlik. Egy 2022-es reprezentatív kutatást ismételtek meg 2023 végén a táplálkozás kapcsán Kiderült, hogy az egészség érdekében sokan még a húsról is lemondanak. Konkrétan 6 százalékkal emelkedett egy év alatt azok aránya, akik legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről vagy hústermékről lemondanának (52-ről 58-ra) az egészséges táplálkozás érdekében. A legfontosabbnak a zöldség– és gyümölcsfogyasztást tartják Szinte hihetetlen, de tízből majdnem hét magyar (68 százaléka a megkérdezetteknek) ebben látja az egészséges táplálkozás kulcsát. Fontosnak tartják a rostban dús ételek fogyasztását is, a megkérdezettek több mint fele (53 százalékuk). Mit tartanak még fontosnak? A cukor elhagyását, valamint a tartósítószerek és színezékek kerülését. Szerintük, ha ezekből a termékekből kevesebbet juttatnak be a szervezetükbe, akkor egészségesebben élhetnek. Csökken a húsfogyasztás Egyre több ember törekszik az egészségtudatos étrendre. Tízből három ember tart valamilyen különleges, tíz százalék pedig valamilyen hús vagy állati eredetű élelmiszer korlátozásával járó étrendet. Növényi alternatívák A kutatás rámutatott arra, hogy a magyar emberek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak abban a tekintetben, hogy a húsalapú élelmeszereiket inkább valamiféle növényiféle alternatívával helyettesítsék. Ez is érdekelhet!