Táplálkozás: felmérték a magyarok étkezési szokásait

Szerző: | 2024. január. 31. | Egészség

Több reprezentatív felmérés is készült a magyarok táplálkozási szokásairól. (Fotó: 123RF)

Nem is gondolnád, hány magyar gondolja, hogy az egészséges táplálkozás a zöldségeken és gyümölcsökön múlik.

Egy 2022-es reprezentatív kutatást ismételtek meg 2023 végén a táplálkozás kapcsán

Kiderült, hogy az egészség érdekében sokan még a húsról is lemondanak. Konkrétan 6 százalékkal emelkedett egy év alatt azok aránya, akik legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről vagy hústermékről lemondanának (52-ről 58-ra) az egészséges táplálkozás érdekében.

A legfontosabbnak a zöldség– és gyümölcsfogyasztást tartják

Szinte hihetetlen, de tízből majdnem hét magyar (68 százaléka a megkérdezetteknek) ebben látja az egészséges táplálkozás kulcsát. Fontosnak tartják a rostban dús ételek fogyasztását is, a megkérdezettek több mint fele (53 százalékuk).

Mit tartanak még fontosnak?

A cukor elhagyását, valamint a tartósítószerek és színezékek kerülését. Szerintük, ha ezekből a termékekből kevesebbet juttatnak be a szervezetükbe, akkor egészségesebben élhetnek.

Csökken a húsfogyasztás

Egyre több ember törekszik az egészségtudatos étrendre. Tízből három ember tart valamilyen különleges, tíz százalék pedig valamilyen hús vagy állati eredetű élelmiszer korlátozásával járó étrendet.

Növényi alternatívák

A kutatás rámutatott arra, hogy a magyar emberek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak abban a tekintetben, hogy a húsalapú élelmeszereiket inkább valamiféle növényiféle alternatívával helyettesítsék.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.