Újabb BME kisműhold az űrben

Szerző: | 2023. június. 16. | Kikapcs

A képen egy műhold látható az űrben

Hétfőn útnak indult az űrbe az MRC-100-as kisműhold, a Műegyetem ötödik ilyen típusú eszköze a kaliforniai Vandenberg-űrközpontból. A BME műholdját is szállító SpaceX rakéta az elemelkedése utáni nyolcvanadik percben sikeresen levált az egységről, és legkorábban 7 nap múlva állítja pályára a műegyetemi kisműholdat.

Az MRC-100 kisműhold célja a Föld körüli elektroszmog vizsgálata. Emellett három másik egyetemen – a Szegedi Tudományegyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen és a Debreceni Egyetemen – készült önálló kísérletek is helyet kaptak az eszközön.

Az MRC-100 kisműhold

Az MRC-100 elnevezésű kisműhold a pályára állása után napelemek segítségével tölti fel az akkumulátorát. Várhatóan 7-14 nap alatt elegendő energiát gyűjt, akkor bekapcsolnak a rendszerei, és megkezdi a rádióadást. A vételre és a vezérlésre a földi állomásokon, azaz a BME “E” épület tetején és Érden minden készen áll.

Az eszköz a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként készült el. Hogy miért MRC-100 lett a kisműhold neve? A Műegyetemi Rádió Club (MRC) tiszteletére nevezték el így, amely 2024-ben lesz százéves.

A képen bolygók láthatók az űrben
Az MRC-100 kisműhold célja a Föld körüli elektroszmog vizsgálata (Fotó: 123rf.com)

A Műegyetem fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műholdküldetést jegyzi. A BME intézményben már évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tudományos munka, ilyen volt a MaSat-1 fejlesztése is, ami az első magyar műhold.

Ha érdekelnek a műholdak, akkor a távközlési témakörben írt cikkeinket és kvízeinket is szeretni fogod! A távközlésről írt cikkünket itt olvashatod el, és a témához készítettünk két kvízt is, amelyeket itt és itt találhatsz meg. Ha pedig érdekel a magyar távközlés fejlődése, akkor ezt a cikket ajánljuk! A múlt héten készítettünk egy cikket a magyar kutyanévre keresztelt exobolygókról.

(MTI)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.