Vasutas nap – a vasútforgalmi szolgálattevő technikus szakma bemutatása

Szerző: | 2023. július. 24. | Munka

A képen egy mozdony hajt be egy alagútba

A vasutasoknak is van hazai ünnepnapja, ezt 1961 óta minden év július második szombatján tartjuk meg. Ezen a napon minden a vasutasok körül forog, ilyenkor több kulturális és szórakoztató jellegű programot szerveznek részükre. A vasúttal foglalkozó dolgozók és családjaik közösen ünnepelhetnek a Vasutasnap alkalmából, és szórakoztató programokon vehetnek részt. A vasutasnapi ünnepségeket Budapesten a Magyar Vasúttörténeti parkban rendezik meg. Ebből az alkalomból ma a vasútforgalmi szolgálattevő technikus szakma bemutatásával készültünk nektek.

Mivel foglalkoznak a vasútforgalmi szolgálattevő technikusok?

Ha téged is érdekelnek a vonatok, ha élsz-halsz a vasút világáért, és már az oviban is mozdony volt a jeled, akkor ez a szakma neked való! A vasútforgalmi szolgálattevő technikusok felelnek a menetrendszerinti vonatközlekedésért, az állomásokon és a vasútvonalakon történő biztonságos közlekedés megszervezéséért. Ezek a szakemberek felelnek az állomáshelyeiken a vonatok, tehervonatok indításáért és egyéb mozgatásáért, például a tolatásért. Ők kommunikálnak a mozdonyvezetőkkel, és munkájukat szakszerűen dokumentálják a forgalmi naplókban.

a képen felülnézetből láthatók rajzolt vonatok
A vasútforgalmi szolgálattevő technikusok felelnek a menetrendszerinti vonatközlekedés megvalósításáért (Fotó: 123rf.com)

Az ötéves technikusi képzés során mindent megtanulhatsz a hazai és nemzetközi vasútvonalakról, pályahálózatról, a forgalmi jelzésekről, az üzemben lévő eszközparkról. Megtanítanak a használatban lévő rendszerek és villamos berendezések használatára, az utastájékoztató és a biztonsági berendezések kezelésére, valamint a rendkívüli helyezetek megoldására.

Emellett a képzésnek nagyon fontos részét képezi a gyakorlati oktatás, hogy minden vis major jellegű helyzetben könnyen feltaláld magad. Ehhez a szakmához elengedhetelen a gyors döntések meghozatalának képessée, és a pontos, precíz, más kollégákkal összehangolt csapatmunka végzésének készsége. Tekintettel arra, hogy a munkakör során magasfeszültségű eszközökkel kell dolgoznod, fontos a műszaki érzéked fejlesztése is.

Amikre a vasútforgalmi munka során még szükséged lehet…

Szükséged van a megoldókészségedre és a rugalmasságodra. Nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos szakmák nem az általános munkarend szerint alakulnak, ez jellemző lehet a vasúttal kapcsolatos szakmákra is. A hibákat azonnal el kell hárítani, és észben kell tartani azt is, hogy a vasútforgalom akadályozása nem csak az utasoknak okoz kellemetlenséget, hanem a vasúti szállítmányozás miatt is jelentős gazdasági kárral is járhat.

A képen vonatkocsik láthatók és egy sínpár
A személyszállítás mellett a tehervonatok irányítása is az ő feladatuk (Fotó: 123rf.com)

Emellett el kell sajátítanod a munkavédelmi szabályokat is, hiszen hatalmas gépekkel kell dolgoznod, amelyek bármikor balesetet okozhatnak. Így a munkádat komoly körültekintéssel és odafigyeléssel kell végezned. Aki nem képes fokozott koncentrációra, annak nem való ez a munkakör.

Előnye a szakmának, hogy folyamatos az igény a szakemberekre, és a technikai fejlődésnek köszönhetően nem fogsz unatkozni, hiszen mindig lesz mit tanulni, mindig lesznek újítások, jó gyakorlatok, amelyeket el kell sajátítanod.

Tekintettel arra, hogy Magyarországot a vasútvonalak teljesen behálózzák, a munkavégzésed helyét is bármikor megváltoztathatod, ha esetleg költözésre adod a fejed.

Fizetés a vasútnál

A www.fizetesek.hu oldalon a forgalmi szolgálattevő szakmával kapcsolatosan találtam egy havi bruttó 283 ezer-592 ezer forintos bérsávot, azonban itt is fontos kiemelni, hogy a bérezés függ az előmeneteltől, a pozíciótól és a ledolgozott évek számától egyaránt. Amennyiben szeretnél a szakképzés után továbbtanulni a felsőoktatásban, természetesen ez is módodban áll például a hazai és nemzetközi egyetemek Közlekedésmérnöki BSC képzésén, illetve a Járműipari Karokon és a logisztikai szakirányon.

A közlekedésmérnök képzés célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak közlekedési, áru- és személyszállítási folyamatok tervezésére szervezésére és működtetésére. Képesek ezen folyamatok eszközeinek kiválasztásával, üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátására, beleértve az infrastruktúra, valamint az irányítási és informatikai rendszer elemeit.

A járműmérnök képzés célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a közlekedési-, szállítási- és logisztikai folyamatok sajátosságait figyelembe véve a közúti, vasúti-, vízi- és légi járművek, építő- és anyagmozgató-gépek üzemeltetésére.

A logisztikai képzések során olyan logisztikai mérnökök képzése a cél, akik képesek logisztikai folyamatok és rendszerek tervezésére, működtetésére és irányítására, a folyamatok eszközeinek kiválasztásával, üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátására.

Ha érdekel a vasútforgalmi szolgálattevő technikus szakma, akkor a hozzá tartozó képzési és kimeneti követelményeket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.