45 millió kilométer, 200 ezer résztvevő, 100 millió forint – véget ért a Millió Lépés az iskoládért verseny

Szerző: | 2023. június. 22. | Egészség

A kép a program sorsolásán készült.

Lezárult Magyarország történetének eddigi legsikeresebb digitális egészségprogramja. A Millió Lépés az iskoládért versenybe 29 ezer iskolai osztály és több mint 200 ezer aktív résztvevő nevezett. A résztvevők 11 hét alatt összesen 63 milliárd lépést, azaz mintegy 63 Föld–Hold közötti távolságot teljesítettek. 

Az Aktív Magyarország Program támogatásával idén márciusban meghirdetett Millió lépés az iskoládért programot  a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSzSz) hívta életre az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával. A kihívás záróakkordjaként — az államtitkárság jóvoltából — múlt szerdán 100 x 1 millió forintot sorsoltak ki a programban aktívan részt vevő iskolák között, sporteszközök vásárlására. A mozgásra ösztönző kihívások sorozatát júliusban a Duna 420 csapata adománygyűjtő SUP teljesítmény-túrával folytatja.

77 napnyi kihívás 

A 77 napig tartó Millió Lépés az iskoládért program célja az volt, hogy rendszeres mozgásra ösztönözze a jelentkezőket, illetve valós képet adjon arról, mennyit is mozgunk valójában. A résztvevők az MSzSz díjmentesen letölthető Millió Lépés applikációjával vettek részt a programban, amely 60 különböző típusú mozgást alakított lépésszámokká, tehát egységes képet adott a felhasználók egész napos aktivitásáról.

Rövid időn belül  a legkedveltebb hazai app lett a MillióLépés applikáció, Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola már a verseny első napján virtuálisan körbejárta a teljes, 2883 kilométeres Kékkört.

A mozgásra minden héten egy-egy ismert közéleti személy vagy szervátültetett ember inspirálta a résztvevőket, akik naponta rövid üzeneteket kaptak a szervátültetésről, a rendszeres mozgás fontosságáról és az Országos Kékkör különleges látnivalóiról. A versenyzők virtuálisan többször is bejárták a Kékkör 2583 kilométeres útvonalát,  megtett lépéseikkel támogatva a választott általános vagy középiskolákat.

Edelényi iskola teljesítette elsőként a kihívást

Az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság felajánlásával 100 iskola nyerhetett 1-1 millió forintot sporteszközök vásárlására. Az ünnepélyes sorsolást június 14-én az M4 Sport Tv közvetítette élő adásban, amit tanárok és diákok izgultak végig több száz iskolában. 

A legaktívabb nyertes az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola 1420 résztvevővel vett részt a Millió Lépés az iskoládért programban és 113 alkalommal teljesítette a kihívást. ( Fotó: milliolepes.hu)

A legaktívabb és egyben az egyik szerencsés nyertes is az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola lett 1420 résztvevővel és 113 teljesített körrel.

A résztvevők egyharmada diák, kétharmada felnőtt, akik közül különösen aktívak voltak az iskolás gyerekek anyukái. Ők önmagukban is masszív, csaknem 60 ezres csoportot alkottak, de több ezer 70 évnél idősebb is indult. A részt vevő iskolák  több mint 29 ezer  osztállyal indultak a versenyen. A regisztrált mozgásformák toplistáját a kerékpározás vezette, ezt követte a testnevelésóra, a kerti munka, az úszás, valamint a kézilabda.

 SUP-túrával indul a következő kihívás 

A Millió Lépés az iskoládért zárása után sem maradnak kihívás nélkül az applikáció használói. Júliusban a Duna 420 csapata indítja a Millió Lépés program következő kihívását. Szeretnék az iskolás gyerekek és felnőttek fizikai aktivitását a szünidőben is fenntartani, naponta legalább 60 perc mozgásra ösztönözve őket.

A kihívásban 6 elkötelezett SUP-os — a Duna 420 csapata — egyhetes teljesítménytúrájához csatlakozhatnak virtuálisan az érdeklődők. A SUP-os csapat egy hét alatt 420 km-t, átlagosan napi 60 kilométert evez majd a Duna magyarországi szakaszán, hogy a mozgást – azon belül is a vizitúrázást, SUP-sportot – népszerűsítse, és adományt gyűjtsön az MSzSz-nek. 

Napi 60! Benne vagy?

A széles elérésű Millió Lépés új kihívása hozzájárul a magyar emberek egészségtudatosságának növeléséhez, a rendszeres mozgás szokássá alakításához, valamint a szervátültetés témájának megismertetéséhez.

A Duna 420-ról és a további tervekről bővebb tájékoztatást a Magyar Szervátültetettek Szövetsége honlapján és a Millió Lépés az iskoládért program weboldalán találnak az érdeklődők.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.