A vegyész technikus szakma leírása

A vegyész technikus a vegyipari termékek gyártásával foglalkozó szakember. A vegyipari termékek gyártása során felel a gyártási folyamat részleges vagy teljes irányításáért és ellenőrzéséért. Ellenőrzi a berendezések és készülékek az üzemeltetését. Kutatólaboratóriumokban analitikai és műszeres elemzéseket, fizikai vizsgálatokat végez. Felméri a vizsgálatokhoz szükséges mérőműszerek és eszközök, vegyszerek, anyagok mennyiségét és műszaki állapotát. Veszélyes anyagokkal dolgozik, ezért a hatékony munkavégzéséhez nagyon fontos a precizitás, az adatok, információk pontos kezelése. A vegyész technikus feladatai közé tartozik a kőolaj feldolgozása, műtrágyák és növényvédő szerek készítése, gumitermékek gyártása, gyógyszerek előállítása és új szerek kikísérletezése. Milyen az ideális szakember? Speciális rokonszakmák és szakképesítések: Kiknek ajánlott? A vegyész technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik természettudományos érdeklődésűek nem félnek a kihívásoktól. Tudnak rendszerben gondolkodni és képesek felismerni az összefüggéseket. Örömüket lelik a kísérletezésben és szeretnék megismerni a laboratóriumi és az ipari munkafolyamatokat. Mennyi időbe telik a képzés? A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az ágazati alapvizsga után általános laboráns szakmairány vagy termelési folyamatirányító szakmairány között lehet választani. Aki szeretne a felsőoktatásban továbbtanulni, ezt a  vegyészmérnöki alapképzésben teheti meg. A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.