A vegyész technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. október. 26. | Vegyipar

Vegyész technikus a laboratóriumban.
Vegyipar ágazat

A vegyész technikus a vegyipari termékek gyártásával foglalkozó szakember. A vegyipari termékek gyártása során felel a gyártási folyamat részleges vagy teljes irányításáért és ellenőrzéséért. Ellenőrzi a berendezések és készülékek az üzemeltetését. Kutatólaboratóriumokban analitikai és műszeres elemzéseket, fizikai vizsgálatokat végez. Felméri a vizsgálatokhoz szükséges mérőműszerek és eszközök, vegyszerek, anyagok mennyiségét és műszaki állapotát. Veszélyes anyagokkal dolgozik, ezért a hatékony munkavégzéséhez nagyon fontos a precizitás, az adatok, információk pontos kezelése. A vegyész technikus feladatai közé tartozik a kőolaj feldolgozása, műtrágyák és növényvédő szerek készítése, gumitermékek gyártása, gyógyszerek előállítása és új szerek kikísérletezése.

Milyen az ideális szakember?

  • Nyitott a környezete megismerésére
  • Környezettudatos
  • Képes az azonnali helyzetfelismerésre
  • Logikusan gondolkodik
  • Természettudományos érdeklődésű
  • Elemző, kutató
  • Problémamegoldó gondolkodás jellemzi
  • Jó műszaki érzékkel rendelkezik
  • Képes csapatban dolgozni
  • Precíz

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Vegyipari rendszerkezelő
  • Műanyag feldolgozó
  • Vegyészmérnök
  • Környezetvédelmi technikus
  • Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns
  • Környezetvédelmi méréstechnikus
  • Vízminőség-vizsgáló laboráns
  • Vegyipari alapanyag-feldolgozó berendezés vezérlője
  • Vegyi alapanyagot és terméket gyártó gép kezelője
  • Gyógyszergyártó gép kezelője

Kiknek ajánlott?

A vegyész technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik természettudományos érdeklődésűek nem félnek a kihívásoktól. Tudnak rendszerben gondolkodni és képesek felismerni az összefüggéseket. Örömüket lelik a kísérletezésben és szeretnék megismerni a laboratóriumi és az ipari munkafolyamatokat.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az ágazati alapvizsga után általános laboráns szakmairány vagy termelési folyamatirányító szakmairány között lehet választani. Aki szeretne a felsőoktatásban továbbtanulni, ezt a  vegyészmérnöki alapképzésben teheti meg.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.