103. születésnapját ünnepelte Keleti Ágnes, a magyar torna legendája

Szerző: | 2024. január. 11. | Egészség

Keleti Ágnes 103. születésnapján, a tortájával.

Január 9-én ünnepelte 103. születésnapját Keleti Ágnes, aki Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója és a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

Keleti Ágnes élettörténete és sikerei

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten Klein Ágnes néven, majd később családja magyarosította a nevét. Zsidó származású családjában már fiatalon kirajzolódott a sport iránti vonzódása.

A Nemzeti Torna Egylet színeiben kezdte meg pályafutását, és gyorsan bebizonyította tehetségét, 18 évesen már a magyar válogatottban mutatkozott be.

A második világháború idején, zsidó származása miatt, Keleti Ágnest eltiltották a sporttevékenységtől, de a háború után folytatta pályafutását, és 1948-ban már kijutott a londoni olimpiára.

Az igazi áttörést 1952-ben érte el Helsinki olimpiáján, ahol talajon aranyérmet nyert, és további érmeket gyűjtött be a csapatversenyekben. Melbourne 1956 azonban örökre beírta nevét a sporttörténelembe. Három aranyéremmel és egy ezüsttel a nyakában tért haza, és ezzel megkoronázta pályafutását.

1957-ben Izraelben telepedett le, ahol az izraeli tornasport egyik meghatározó alakja lett. Edzőként, tanárként és bíróként is tevékenykedett, jelentősen hozzájárulva az ottani tornakultúra fejlődéséhez.

1980 után fokozatosan töltött több időt szülőhazájában, Magyarországon, és 2021-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége életműdíjjal ismerte el pályafutását.

Keleti Ágnes napjainkban

Keleti Ágnesről 2022-ben, „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” címmel dokumentumfilm jelent meg, amely egyedi betekintést enged a világ legidősebb élő olimpiai bajnokának mindennapjaiba. A XX. század sporttörténetének kiemelkedő tornászcsillaga életének egy évét dolgozza fel, a 100. születésnapjától egészen a 101. évfordulójáig. Az alkotás 2023-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert fesztiválon 130 ország 1233 benevezett alkotása közül kapott különdíjat.

Keleti Ágnes Magyarország legtöbb ötkarikás medállal rendelkező női sportolója, 2004-ben a Nemzet Sportolója címet is megkapta. 2023. szeptember 8-án pedig megelőzte Tarics Sándort, ezzel a legtovább élő olimpiai bajnok lett.

A Nemzet Sportolóját, Keleti Ágnest Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára és Berki Krisztián, a MATSZ sportigazgatója is személyesen köszöntötte fel 103. születésnapja alkalmából. A sportvezetők elmondták, hogy Keleti Ágnes továbbra is jó egészségnek örvend, és érdeklődik a magyar torna és sport iránt.

Keleti Ágnes élete és pályafutása példakép mindazoknak, akik hisznek a kitartásban, a szenvedélyben és az élet szeretetében. Ő egy igazi legendája nemcsak a magyar, hanem a világ sporttörténetének is. 

Boldog születésnapot kívánunk neki, és sok-sok egészséget, boldogságot a következő években!

Ha érdekel, milyen magyar sportsikerek voltak 2023-ban, akkor olvasd el az alábbi cikket:

Nyitókép forrása: Team Hungary Facebook oldala

Címkék: 103 | Keleti Ágnes | olimpia | torna

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.