Magyar sportsikerek 2023-ban

Szerző: | 2023. december. 24. | Egészség

Magyar férfi kardcsapat világbajnoki éremmel a nyakukban.

Ahogyan hamarosan eltelik a 2023-as év emlékezzünk vissza az idei magyar sportsikerekre, mert sok sportágban lehetünk büszkék a sportolóinkra. Labdarúgás, vitorlázás, és sok-sok másik sportág, de nézzük mik is ezek.

Veretlen a magyar labdarúgó válogatott

2023-ban veretlen a magyar labdarúgó férfi A-válogatott. A tizenegy mérkőzésből, hat győzelem és öt döntetlen a válogatott mérlege, ezzel az eredménnyel pedig a leghosszabb veretlenségi sorozatot tartja Európában.

A veretlenségi sorozat mellett pedig első helyen végzett az Európa-bajnoki selejtező csoportjában, ezzel 2016 és 2021 után, sorozatban harmadszor is kijutva az Európa-bajnokságra. A Európa-bajnokságra 2024 június-júliusában fog sor kerülni Németországban. A magyar csapat a németekkel, svájciakkal és a skótokkal került egy csoportba.

Világbajnok a magyar vitorlázó csapat

A magyar csapat nyerte az SSL Gold Cup Kanári-szigeteken rendezett világversenyét. A magyar csapat, akik Sámánoknak nevezik magukat, már az elődöntőben is egyetlen olyan csapatként vett rész, akinek nincsen tengere. A döntőt a holland, az olasz és a spanyol csapat ellen vívták.

A döntő kiemelt pillanatai

Tíz év után újra világbajnok a magyar férfi vízilabda válogatott

A Fukuokában tartott vízilabda világbajnokságot Magyarország nyerte. A döntőt a görögök ellen játszották, és ötméteres párbaj után 14-13-ra legyőzték őket. Ezzel megszerezték a negyedik világbajnoki címüket. A 2023-as cím előtt, 2013-ban, 2003-ban és 1973-ban volt a magyar válogatott a világbajnok.

Világbajnoki aranyérmek

Kós Hubert országos csúccsal nyert világbajnoki aranyérmet 200 háton a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyén. Ezzel az úszó-világbajnokságok történetében a 35. magyar aranyérmet szerezte meg.

A magyar férfi és a női kardcsapat is világbajnok lett a milánói vívó-világbajnokságon. A férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) legutóbb 2007-ben nyert világbajnokságot. A női kardcsapat (Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna) idén megvédte a tavalyi címét.

Világbajnoki aranyérmet szerzett még olimpiai versenyszámokból, Koch Máté párbajtőrben, Iszmail Muszukajev szabadfogású birkózásban, Losonczi Dávid kötöttfogású birkózásban, Érdi Mária (laser radial) vitorlázásban és Márton Luana taekwondóban.

Sportedző és sportszervező szakma

Az eredmények mögött rengeteg munka van. Ahhoz, hogy ilyen kiváló eredményeket érjenek el ezek a sportolók akár csapatban, akár egyénileg, elengedhetetlen a felkészülésük, amelyben a sportolókat az edzők segítik.

A sportedző és sportszervező szakember munkája nélkülözhetetlen a kimagasló eredmények eléréséhez. Ő tervezi, szervezi és irányítja sportolók felkészítését, versenyeztetését. Emellett tanítja a sportág ismereteit, értékeli teljesítményüket, és  edzőmérkőzéseket szervez nekik. Ez a szakma ajánlott azoknak, akik segíteni szeretnék a sportolókat, eredményeik elérésében.

A sportedző és sportszervező szakma szakképzésben tanulható. Minden olyan sportágból indulhat képzés, amelynek az országban van országos sportági szakszövetsége. A képzést 5 év alatt (felnőtteknek rövidebb) lehet elvégezni, és érettségi, valamint technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Ha kíváncsi vagy mennyire ismered a magyar válogatottnak a jelenét és a múltját is, akkor neked való az alábbi kvíz, amiben felmérheted a magyar válogatottal kapcsolatos tudásodat:

Nyitókép forrása: Szilágyi Áron facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.