Agrárszakembereket díjazott a Magyarok Kenyere Program

Szerző: | 2023. november. 2. | Fősodor

Kéz a búzakalászon.

Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatásával hazai, erdélyi és kárpátaljai fiatal agrárszakemberek kaptak ösztöndíjat. A fél millió forintos támogatást tanulmányaikra vagy gazdálkodásukra használhatják fel a díjazott agrárszakemberek. A Magyar Örökség díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, a Kárpát-medencei gazdatársadalom összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legszélesebb tömegeket megmozgató, karitatív kezdeményezéssé vált.

A Magyarok Kenyere a jövőért ösztöndíjprogram keretében, a fejenként félmillió forint támogatásról szóló okleveleket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója nyújtották át az Országgyűlés épületében.

Jakab István elmondta, hogy a Magyarok Kenyere Program, amelynek célja, hogy a magyar gazdák búzát, illetve lisztet gyűjtsenek a rászoruló közösségek számára, a nemzeti összetartozás erős pillére és céljai között szerepel az összefogás erősítése is.

 A program létrehozása és működtetése a magyar gazdák lelkéből ered és a most útjára indított ösztöndíjprogram célja, hogy a fiatal szakembereket segítsék a jövő építésében

– mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.

Herczegh András az AVHGA ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta: az alapítvány számára megtiszteltetés, hogy segítheti a fiatalok tanulmányait, gazdálkodásukat és szakmai fejlődésüket.

Ismertette, hogy alapítvány tevekénységének célja, a gazdák hitelekhez, bankgaranciákhoz, lízingszerződésekhez való juttatása.  Ennek érdekében 24 ezer gazdálkodó 580 milliárd forintnyi hiteléért vállalnak kezességet.

Emellett a közös jövő, a nemzeti összetartozás érdekében vállalták, hogy forrást nyújtanak az ösztöndíjprogram megvalósításához – mondta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról szólt: fontos az olyan szakemberek utánpótlása, akik a jövőben is sikeres mezőgazdaságot képesek építeni, gazdag nemzeti hagyományaink folytatásával.

 A díjazottak közül a kárpátaljai Molnár Péter úgy vélekedett, hogy a nemzeti fennmaradás szempontjából kulcsfontosságú a program. Az erdélyi Csomortáni Csongor méhész egy krémméz készítéséhez használható berendezést kíván vásárolni a támogatásból, az anyaországi Papp Hanna Natália pedig – mint mondta – felsőfokú agrártanulmányai költségére fordítja az ösztöndíjat.

A Magyarok Kenyere Program kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, és az ebből őrölt lisztből sütötték meg az augusztus 20-ai ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Csaba testvér vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyermek 4 havi étkezésének támogatására.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.