Július, a másodvetés hava – a gazda képzés bemutatása

Szerző: | 2023. július. 21. | Munka

A képen egy grafika látható egy üvegház belsejéből

Júliust a másodvetés havának is nevezik. Ennek az az oka, hogy általában Péter, Pál napja, azaz június 29. után szoktak először szüretelni, zöldséget betakarítani. Ilyenkor kiürül a veteményesek, magaságyások egy része, de a munka nem maradhat abba. Meg kell tisztítani az ágyásokat a gyomoktól, meg kell támogatni a talajt. Ilyenkor szoktak trágyázni, komposztot alkalmazni, hogy előkészítsék a talajt, a termőföldet a második ültetésre, azaz a másodvetésre. Ennek kapcsán ma a gazda képzést fogjuk bemutatni nektek.

Ha szívesen töltitek az időtöket a szabadban, és szeretitek a kertészkedést, vagy ha nektek fontos, hogy a lehető legtisztább és legegészségesebb ételek kerüljenek az asztalra, akkor érdemes megfontolnotok azt, hogy ez a szakmát tanuljátok!

Miből áll a gazda képzés?

Ez a hároméves képzés azoknak való, akik szívesen foglalkoznak növényekkel, állatokkal, akik szeretnek a kertben növényeket rendezgetni, és nem a dísznövényekkel akarnak foglalkozni, vagy a kertépítéssel, hanem érdeklődnek a mezőgazdaság, a gazdálkodás iránt. Az oktatás során három szakirány közül lehet választani, lehet szakosodni az állattenyésztő, a növénytermesztő és a lovász szakmairányok felé.

A képen egy epertő látható, a háttérben egy emberrel, aki a földet műveli
Ha szereted magad termelni a növényeket, és szeretnél állattenyésztéssel foglalkozni, akkor a gazda képzés neked való (Fotó: 123rf.com)

A szakképzés megszerzése során mezőgazdasági szakismerettel gyarapodhatsz, megszerezheted a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat. Emellett tanulhatsz vállalkozói alapismereteket, termelési ismereteket és megismerheted a mezőgazdasági termelési munkákhoz tartozó gazdaságos és környezetkímélő technológiákat.

Amire szükséged van, az a megfelelő fizikum és a növények, állatok szeretete. A mezőgazdasági munkákra jellemző, hogy mindennek megvan az ideje, és vannak olyan időszakok – főleg a nyár – amikor nem reggel 8-tól 5-ig tart a munkaidőd, hanem sokkal tovább, tehát szükség van megfelelő rugalmasságra is.

Szükség van fizikai állóképességre is, hiszen az állatokkal, növényekkel történő munka fárasztó fizikai munka. Ez a szakma tényleg azoknak való, akik szívesen töltik az idejüket a saját birtokuk rendezgetésével.

Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a természetben történő munkavégzés, illetve a mezőgazdasági gépekkel történő munkavégzés balesetveszélyes lehet, emiatt szükség van precíz és pontos munkavégzésre, megfelelő védőeszközök használatára. A gazdálkodás, mint szakma elképzelhetetlen a folyamatos továbbképzések, ismeretek elsajátítása nélkül, hiszen a cél mindig a termelés növelése, optimalizálása. Nagyon sok digitális fejlesztés, például drónok, szenzorok kerültek fejlesztésre annak érdekében, hogy a mezőgazdasági munkákat megkönnyítsék, a termelést növeljék.

A képen egy palánta látható, mellett egy emberi tenyér, amint a növényt érinti
Ma már rengeteg olyan fejlesztés érhető el a piacon, ami támogatja a termelés növelését (Fotó: 123rf.com)

Gazda fizetés

A gazdák az esetek többségében vállalkozóként dolgoznak, ezért is nagyon fontos a vállalkozói kompetenciád erősítése. A bevételed minden esetben függ attól, hogy milyen növényeket termesztessz vagy milyen állatokat tenyésztesz. Ehhez a szakmához kapcsolódik a kistermelői élelmiszer-előállító szakma is, ha úgy döntesz, hogy azonnal termékeket is készítesz a terményeidből, haszonállataidból. Éppen emiatt nem lehet megbecsülni pontosan, hogy milyen fizetésre számítasz, hiszen itt a piac szabályai érvényesülnek: neked kell a keresetre kínálatot generálnod.

A gazdálkodás jelentősen függ az időjárástól, egyéb környezeti tényezőktől is, éppen emiatt érdemes kicsiben kezdeni a munkát. Míg gyakorlatot gyűjtesz, addig célszerű egy nagyobb gazdaságban kitanulni a szakma fortélyait, megfelelő gyakorlatot szerezni, és csak utána belevágni a saját vállalkozásba.

Ha érdekelnek a gazda képzés hivatalos képzési és kimeneti követelményei, akkor azokat itt érheted el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.