Elektromos és LNG kamionok jönnek – Alternatív járműhajtási technikus

Szerző: | 2024. január. 15. | Munka

Lidl Magyarország raktára előtt felsorakozva állnak az új kamionok.

Egyre elterjedtebbek a különféle alternatív hajtású járművek. Elektromos és LNG-kamionok is járnak már a magyar utakon. Ennek következtében egyre fontosabb az alternatív járműhajtási technikusok munkája is.

Alternatív hajtású járműveket alkalmaznak szállító cégek

A Lidl Magyarország alternatív hajtású járműveket vezetett be a logisztikai flottájába, azzal a  céllal, hogy csökkentse a bolti áruszállítás környezeti terhelését. A vállalat jelenleg négy elektromos és hat LNG (folyékony földgáz) hajtású járművet használ, amelyek napi kiszállításokat végeznek.

Az elektromos járművek közül három 18 tonnás, egy pedig 40 tonnás, és a kiszállításokat Budapest és Pest megye területén végzik. Az LNG-kamionok elsősorban a szigetszentmiklósi raktárból szállítják a friss árut az ország különböző pontjaira.

A 18 tonnás elektromos teherautók 100%-ban megújuló forrásból származó villamos energiával tölthetők, és egyetlen töltéssel mintegy 120 kilométert képesek megtenni. A 40 tonnás elektromos kamionok hatótávolsága közel 200 km, és 5-6 óra alatt tölthetők fel. Az LNG-hajtású járművek akár 750 km-t is megtehetnek tele tankkal, és 33 raklapos rakodótérrel rendelkeznek.

LNG-töltőállomás Magyarországon

Magyarországon 2023. április 13-án adták át az első LNG-töltőállomást szigetszentmiklóson, amelyet a Shell nemzetközi energetikai vállalat üzemeltet. Ez az állomás az európai LNG-hálózatának a tagja, amely elősegíti az LNG-kamionok elterjedését Magyarországon.

Az európai LNG-töltőállomás-hálózat folyamatos bővülés alatt áll. Ennek a bővítésnek a célja, hogy a közúti teherfuvarozásban szén-dioxid-kibocsátás csökkentési törekvéseket elősegítse.

A magyar töltőállomáson cél, hogy bio-LNG üzemanyaggal tudjanak szolgálni a kamionoknak, amivel nullára redukálhatnák az emissziót (levegőterhelést).

Alternatív járműhajtási technikus szakember

Az alternatív hajtású járművek terjedésével és népszerűségével az alternatív járműhajtási technikusoknak egyre több munkájuk lesz.

Az alternatív járműhajtási technikus szakember mélyreható szakértelmet birtokol az alternatív járműhajtások terén, ideértve a hibrid, tiszta elektromos, LPG és CNG rendszereket is. Feladatai kiterjednek a gépészeti, villamos és elektronikus rendszerek karbantartására, műszaki állapot vizsgálatokra és hibaelhárításra alternatív hajtású járműveknél.

Modern, elektromos autó töltődik egy parkolóban.
Az alternatív járműhajtási technikus szakember mélyreható szakértelmet birtokol az alternatív járműhajtások terén, ideértve a hibrid, tiszta elektromos, LPG és CNG rendszereket is. (Fotó: 123rf)

Az szakembernek kiváló kommunikációs készségekre van szüksége, mivel szoros kapcsolatot tart fenn az ügyfelekkel, és felelős a járműátvételi, -átadási és -kezelési feladatokért.

Ő felel a gépjárművek hatósági vizsgára való felkészítéséért, és elvégzi a hibrid, elektromos hajtások nagyfeszültségű elemeinek biztonságtechnikai szerviz műveleteit, mindig a gyártói utasításoknak megfelelően, feszültségmentesített állapotban.

Ezen kívül, részt vesz az alternatív járművek fejlesztésében, fenntartásában és szervizelésében, hozzájárulva az autóipar fenntartható jövőjéhez.

Kinek ajánlott az alternatív járműhajtási technikus szakma?

Az alternatív járműhajtási technikus szakma kiváló lehetőség azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a gépjárművek és modern technológiák iránt, és szeretnék megismerni az új, korszerű digitális és elektromos rendszereket.

Ez a szakma ideális választás minden olyan személy számára, aki élvezi a gépek szerelését és javítását, valamint motivált arra, hogy mélyebben megértse a gépjárművek működését. Azoknak, akik szeretnék kihívásokkal teli feladatokkal fejleszteni tudásukat az elektromos és digitális rendszerek terén, ez a szakma kifejezetten ajánlott.

A képzés időtartama hat év, bár felnőttek esetében rövidebb lehet. A szakképzés részeként a résztvevők érettségivel és technikus szintű szakképzettséggel zárják le a programot.

Ha érdeklődsz az alternatív járműhajtási technikus szakma iránt, akkor olvasd ez a szakmaleírásunkat:

Nyitókép forrása: Lidl Magyarország honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó