Elektronikai technikus az egyik legkeresettebb szakma lehet a jövőben

Szerző: | 2023. október. 25. | Munka

Okos otthon, elektromos autó, napelemes rendszer. Néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy ezek a rendszerek milyen nagy hatással lesznek az életünkre. Mostanra azonban egyre jobban terjednek a világban, már az ajtónkon kopogtatnak, az új trendek. A technológiai innovációra épülő használati eszközök térhódításával egyre több elektronikai szakemberre lesz szükség a munkaerőpiacon. Ezt vetíti előre az Osztrák Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés is, amely szerint a fiatalok kétharmada a környezetvédelemmel összefüggő szakmák iránt érdeklődik a leginkább.

A világ szűkös erőforrásainak tudatos felhasználása a munkaerőpiacra is jelentősen kihat. Az Adecco Inovantage előrejelzése szerint, 2030-ra mintegy 18 millió új zöld állás jöhet létre.  Ugyancsak a környezetvédelemmel összefüggő szakmák előtérbe kerülését emeli ki az Osztrák Gazdasági Kamara megbízásából készült felmérés, amelynek eredményei szerint a jövő egyik legkeresettebb szakembere az elektronikai technikus lesz, hiszen egyre több szakemberre van szükség a napelemes rendszerek, okosotthon-megoldások vagy elektromosautó-töltők telepítéséhez.

Az elektronikai technikus szakma mellett az épületgépészek és a speditőrök lesznek a jövőben a legkeresettebb szakemberek.

A zöld szakmák a negatív környezeti változások hatásait csökkentik, így ezen a területen dolgozó szakemberek az erőforrásokat hatékonyan felhasználó, fenntartható társadalom kialakítását támogatják munkájukkal.

Ehhez igazodva a jövő legkeresettebb kompetenciái a Green Skills lesznek, amelyek ezeknek a céloknak az elérését segítik. A környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó tudás és képességek, valamint attitűd a tervalapú gondolkodás a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, a reziliencia és az empátia egyre nagyobb szerephez jut.

Épületgépészek a klímavédelem szolgálatában

A változások hatására nemcsak új szakmák születnek majd és régiek tűnnek el, de be kell engedni a zöld gondolkodásmódot a hagyományos szakmákba is, illetve ehhez kell igazodni a szakképzés során is- hangsúlyozza a felmérés. Szintén egyike a jövő szakmáinak a vízvezeték- és gázszerelő, illetve az épületgépész, hiszen ők azok, akik klímabaráttá tudják alakítani az épületek hűtési és fűtési rendszerét – például hőszivattyúkkal és napkollektorokkal.

A speditőr szintén egy olyan szakma, akinek mindig lesz munkája, hiszen minden olyan vállalatnak szüksége van rájuk, amelyik árukkal kereskedik. Ráadásul a speditőrök pontosan tudják, hogyan lehet úgy összehangolni az áruk és alapanyagok beszerzését, szállítását és raktározását, hogy a lehető legkisebb legyen a folyamat ökológiai lábnyoma, az áruk minősége pedig változatlan maradjon.

A felmérés arra is kitér, hogy a bécsi üzemekben jelenleg több, mint 15 ezer ipari tanuló van szakmai gyakorlaton, ami az előző évhez képest 12,4 százalékkal magasabb. Az osztrák fővárosban működő cégekhez az idei tanévben 27 százalékkal több szakmunkástanuló jelentkezett, mint tavaly.

A BMW is előtérbe helyezi az elektronikai szekemberek képzését

A BMW Group Gyár Debrecen (BMW) és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 2023 szeptemberében kezdődött közös képzési programja is nagy hangsúly fektet az elektronikai technikus szakemberek képzésére. A BMW szakképzési programja lehetőséget teremet arra, hogy a szakképzési centrumban villamos- és automatizálástechnika, mechatronika, autóipari mechatronika és rendszerintegrációs informatika területen tanulók innovatív képzést kaphassanak, ha jelentkeznek a duális képzési programjára.

Az őszi tanévkezdéssel startolt képzésre jelentős érdeklődés mutatkozott. Végül 207 tanulóból választották ki azt a 100 diákot, akik csúcstechnológiás környezetben kezdhetik meg a programot. A kiválasztott technikumi tanulók négy szakmában kapcsolódnak be a duális képzésbe:

  • gépjármű-mechatronikai technikus
  • mechatronikai technikus
  • elektronikai technikusként
  • informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Ha kíváncsi vagy, hogy a klímaváltozás, hogyan befolyásolja a szervezetünk működését, olvasd el a témában írt cikkünket!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.