Biogáz és komposzt lesz a barna kukába dobott hulladékból

Szerző: | 2024. január. 25. | Egészség

A képen konyhai biohulladékok láthatók.

Idén januártól 14 városban indult el a biohulladékok szelektív gyűjtése hazánkban. A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez. A biogázüzemek technológiai maradékaként létrejövő komposzt magas tápanyagtartalma miatt a mezőgazdaság számára is hasznos.

14 településen indul a biohulladék gyűjtése

Első körben országszerte 14 településen, Budapest XI. és XXI. kerületében, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon, Kecskeméten, Cegléden, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagykanizsán, Tatabányán, Kaposváron, Gyulán, valamint Békés társasházi övezeteiben lesz lehetőség a szolgáltatást igénybe venni, önkéntes jelleggel.

A januártól induló rendszert a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy szag- és kifolyásmentes, gumigyűrűvel záródó 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát. Ezeket a megszokott módon, a meghatározott napokon kell a ház elé kihúzni.

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460.000 embert érint. A megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében a MOHU 188.000 darab 5 literes gyűjtőedényt és 14.524 darab 120 literes kukát biztosít az érintetteknek.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát. (Fotó: kaposvarmost.hu)

Mi mehet a barna kukába?

A szelektív biohulladék-gyűjtőbe minden olyan szerves hulladék elhelyezhető, ami a konyhában keletkezett:

– gyümölcs- és zöldségmaradékok

– ételmaradék

– pékáru

– tejtermékek

– kávézacc

– teafű (filter nélkül)

– tojáshéj

– feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények

A csomagolás és a papírzsebkendő nem ebbe való

A barna kukába nem szabad beledobni a csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír zsebkendőt, pelenkát cigarettacsikket. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket is.

A bedobható és nem bedobható hulladékok listáját a MOHU weboldalán is megtalálod.

A szelektív biohulladék-gyűjtőbe minden olyan szerves hulladék elhelyezhető, ami a konyhában keletkezett, azonban tilos beledobni például csontot vagy csomagolóanygokat. (Forrás: mohu.hu/biohulladék)

A biohulladékból biogáz és komposzt lesz

A barna kukákból összegyűjtött hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, a megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladék segítségével villamos energiát és hőt állítanak elő. A biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló komposztanyag a mezőgazdaság számára, így több lépésben is hozzájárul a körforgásos gazdaság kiépítéséhez és a környezetvédelemhez. Az üzemek jellemzően a kiválasztott települések környékén helyezkednek el, hogy ne kelljen messzire szállítani a hulladékot. 

Nemzetközi tapasztalatok és uniós előírások

Éves szinten a MOHU 14 ezer tonna visszagyűjtött biohulladékra számít. Jelenleg azt látják, hogy a hazai települési hulladéknak a 17-29%-a biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki. A társaság közleményében úgy nyilatkozott, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. A cél, hogy 2025 végére már 1,5-2 millió főt érintsen a biohulladék begyűjtése hazánkban.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be. Ennek értelmében 2024-től kötelező a tagállamok számára a biohulladék elkülönített gyűjtése, 2035-ig pedig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó