A hulladék útja a kukától az újrahasznosításig

Szerző: | 2023. október. 11. | Kikapcs

A képen az újrahasznosítás jele látható.

Az őszi időszakban kiemelt figyelem fordul a hulladék csökkentése, gyűjtése és újrahasznosítása felé. Világszerte szeptember 23-át tekintjük a nemzetközi hulladékgyűjtő napnak, november végén pedig az Európai Hulladékcsökkentési Hét kerül megrendezésre. 

Magyarországon nagyjából hárommillió tonnányi települési hulladék keletkezik évente, ennek legnagyobb része a kommunális, zöld vagy szürke kukákba kerül. Ezt összegyűjtés után lerakóba vagy hulladékégetőbe szállítják, ahol az égés során képződő hőt a legtöbb esetben hő- és villamosenergia előállítására használják fel. De mi történik a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható papír- és műanyag hulladékkal, alumínium dobozokkal? Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben. 

Az első állomás a válogató

A szelektív gyűjtőkből beszállított hulladék először válogatásra kerül, ami gépi- vagy kézi módszerrel is történhet. A folyamat a kisebb szennyeződések kirostálásával kezdődik, majd mágneses eljárással eltávolítják a vas hulladékot. Ezután válogatják ki a további hasznos összetevőket, mint az alumínium italos dobozokat, PET palackokat, háztartási tisztítószeres flakonokat (HDPE), a papírt (karton és vegyes), a fóliahulladékot, valamint a több rétegű csomagolásokat (tejes és üdítős dobozok). A kiválogatott, tiszta papír, műanyag és alumínium hulladékot tömörítik, bálázzák, majd a másodnyersanyagokat hasznosító üzemekbe, gyárakba szállítják. 

Az összegyűjtött szelektív hulladék válogatásra kerül. (Fotó: 123rf)

A papír újrahasznosítása

Az újrahasznosításra szánt papírt először tartályokban vízzel és különböző vegyi anyagokkal pépesítik. A papírpépet átszűrik, az apróbb fémalkatrészeket (kapcsok, spiráldarabok) szelektálják, a pépet tisztítják és sűrítik. Különböző vegyi anyagokat adnak hozzá attól függően, hogy milyen célra szánják az elkészült terméket, majd a szitasoron szétválasztják a papírrostokat. A rostok között található vizet először vákuumozással, majd préseléssel távolítják el. A maradék nedvességet 140 Celsius-fokos hő segítségével párologtatják el, így éri el a papír végső formáját. A folyamat egy zárt, kívülről felügyelt automata rendszerben történik. Megfelelő technológiával a papír többször is újrahasznosítható

A PET palack útja

A PET palackok újrahasznosításának két legjelentősebb formája a szálgyártás és a „bottle to bottle” technológia. Kezdetben a PET-et kizárólag szálgyártásra alkalmazták. A kampányoknak, szabályozásoknak és a minőségjavulásnak köszönhetően egyre több cég használ újrahasznosított műanyagot az újonnan előállított helyett, készülhet belőlük többek között csomagoló anyag, fogkefe, szőnyeg, de akár ruházati termék is. A „bottle to bottle” technológiával Magyarországon egy karcagi gyár foglalkozik, a válogatott és tisztított palackokból PET regranulátumot állítanak elő. A feldolgozó üzemben a regranulátumból olvasztással előformák, majd formázással új PET-palackok készülnek. 

Az alumínium hulladék számtalanszor újrahasznosítható. (Fotó: 123rf)

Az alumíniumdobozok újjászületése

A ma ismert csomagolóanyagok közül az alumínium kiemelkedő szereppel bír a környezetvédelem szempontjából, hiszen számtalanszor energiatakarékosan újrahasznosítható. A leválogatott alumíniumdobozokat tömbökbe préselik, aprítják, majd mágnes segítségével a maradék vasrészecskéket is eltávolítják. Az anyagot örvényáram segítségével tovább szortírozzák. Az aprólékot hőhatással tisztítják, a festékréteget eltávolítják, ezután a dobozokat nagyjából 730 Celsius-fokon tömbbé olvasztják. Ezeket a tömböket aztán vékony alumíniumlapokká hengerelik és feltekerik, a lapokból pedig új dobozok készülhetnek. Egy alumíniumdoboz újrahasznosítása 75 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása.

Ha elhivatott vagy a környezetvédelem iránt és fontos számodra, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb és tisztább világban éljünk a jövőben, érdemes megismerkedned a hulladékfeldolgozó munkatárs szakmával: 

A környezetvédelemről, környezettudatosságról is olvashatsz ebben a cikkünkben: Zöld munkahelyek az EU-ban – Európai Éghajlati Paktum

Ez is érdekelhet: Nagy az érdeklődés a Zöld Európa Tanoda Foglalkozások iránt

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.