A BMW és a Debreceni Szakképzési Centrum karrierprogramja a Virágkarneválon

Szerző: | 2023. augusztus. 17. | Mi leszek?

A kép egy 3 d-sautótervezési folyamatot mutat.

2023 szeptemberében elindul a BMW Group Gyár Debrecen (BMW) és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közös képzési programja. A résztvevő intézményeket és szakmákat, valamint a programba való bekapcsolódás menetét a vállalat standjába beágyazott szakképzési infópultnál ismerhetik meg az érdeklődők augusztus 18-tól a debreceni Virágkarneválon.

A debreceni Virágkarnevál rendezvény keretében ismerhetik meg az érdeklődők a BMW Duális Szakképzési Programját, amelyet a DSZC és intézményei valamint a BMW közötti megállapodás keretében jött létre. A karrierbemutató stand augusztus 18-20 között a Dósa nádor téren lesz megtalálható.

A 2023 szeptemberében induló duális képzésben résztvevő 100 technikus tanuló már a vadonatúj Képzési Központban kezdi meg hároméves programot. Az alapozó képzésben tanuló diákok gyakorlati oktatási helyszínéül szolgáló, közel 7000 négyzetméteres képzőközpontot tavasszal adták át.  

Mit kínál a BMW szakképzési programja?

A program lehetőséget teremet arra, hogy a szakképzési centrumban villamos- és automatizálástechnika, mechatronika, autóipari mechatronika és rendszerintegrációs informatika területen tanulók innovatív képzést kaphassanak, ha jelentkeznek a BMW duális képzési programjára.

A gyakorlati szakmai tapasztalat megszerzése mellett megismerik a vállalat és a debreceni üzem értékeit, működését, és a hároméves képzés sikeres befejezése után állást is kaphatnak a BMW-nél.  

autógyártás
A BMW programjában a számítógép vezérelt rendszerek szakmai és szisztematikus ellenőrzése, karbantartása és javítása, a működés fenntartása is a mechatronikai technikus képzés része. (Fotó:123rf)

A duális szakképzési program első évfolyama szeptemberben indul

Az őszi tanévkezdéssel elinduló képzésre jelentős érdeklődés mutatkozott. Végül 207 tanulóból választották ki azt a 100 diákot, akik csúcstechnológiás környezetben kezdhetik meg a programot.

A kiválasztott technikumi tanulók négy szakmában kapcsolódnak be a duális képzésbe:

  • gépjármű-mechatronikai technikus
  • mechatronikai technikus
  • elektronikai technikusként
  • informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

A kiválasztott tanulók a DSZC három intézményéből kerültek be a programba. A következő években 300 főre szeretnék emelni a képzési programba résztvevő diákok számát.

Milyen követelményeknek kell megfelelni?

  • Nappali tagozatos hallgatói jogviszony és elkötelezettség szükséges az egész tanévben való részvételhez.
  • A diákoknak jelentkezniük kell a BMW Duális Szakképzési Programjának egyik szakára, például elektronikára, mechanikai karbantartásra, autóiparra, informatikai szakra, a DSZC képzésben résztvevő partneriskoláinak egyikébe.
  • Jó tanulmányi eredmény, de legalább 3,5 tanulmányi átlag
  • A BMW foglalkoztatás előtti felmérésének sikeres teljesítése

Tanévenként 100 diákot várnak majd a programba, 38 mechatronikai technikust, 13 elektronikai technikust, 41 gépjárműmechatronikai technikust, és 8 informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikust. További információk a programról, jelentkezés.

Ez is érdekelhet!

A debreceni Virágkarnevál keretében szervezett BMW IFACTORY karrier szigetről itt olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.