Bőrtermékkészítő – Egy hagyományos szakma, ami napjainkban is megállja a helyét

Szerző: | 2024. április. 14. | Mi leszek?

A képen a bőrtermékkészítő látható munka közben.

Fedezd fel a bőrtermékkészítő szakma világát, ahol a hagyomány és modern technológia találkozik! Ez a kreatív és változatos foglalkozás ideális választás lehet azok számára, akik szeretnek alkotni és érdeklődnek a divat és a kézművesség iránt.

A bőrtermékkészítő szakma egy olyan kreatív foglalkozás, ami ötvözi a hagyományos kézművességet és a modern technológiákat. A kézművesség mindig is a divat és a stílus alapját képezte, és bár a technológia fejlődése új lehetőségeket kínál, az emberi kéz munkája és kreativitása soha nem veszít értékéből a divatiparban. 

A bőrtermékkészítő szakemberek korszerű és divatos termékeket állítanak elő különböző anyagokból, mint például bőrből, műbőrből és textilanyagokból. A szakma lehetőséget ad számukra, hogy részt vegyenek a tervezési folyamatban, kiválasszák az alapanyagokat, és végigkísérjék a gyártási folyamatot egészen az értékesítésig.

Kreativitás és kézügyesség

A bőrtermékkészítő szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a divat és a kézművesség iránt, kreatívak, van kézügyességük, szeretnek alkotni és élvezik a kézzel való munkát. Jó választás azok számára is, akik szeretnének részt venni egy olyan iparágban, amely tiszteletben tartja a múlt hagyományait, miközben nyitott a jövő innovációira.

Miért válaszd a bőrtermékkészítő szakmát?

A bőrtermékek mindig is fontos szerepet kaptak az öltözködésben. Akik ezt a szakmát választják, aktívan részt vehetnek a divat alakulásában. Olyan termékeket hozhatnak létre a saját elképzeléseik alapján, amelyekkel később a legnagyobb divatházak kifutóin találkozhatunk. A bőrtermékkészítő szakma remek ugródeszkát jelenthet azok számára, akik a divatiparban szeretnének elhelyezkedni.

Bőrtermékkészítő
A bőrtermékkészítő szakma egy olyan kreatív foglalkozás, ami ötvözi a hagyományos kézművességet és a modern technológiákat. A szakma remek ugródeszkát jelenthet azok számára, akik a divatiparban szeretnének elhelyezkedni. (Fotó: 123RF)

Három éves képzés

A kreatív ágazat három éves képzése szakképzettség megszerzésével zárul. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. A képzés első éve során a tanulók ágazati alapoktatásban részesülnek, majd a sikeres alapvizsga után négy szakmairány közül választhatnak: bőrdíszműves, cipőkészítő, ortopédiai cipész és kesztyűkészítő szakmairány.

Bőrdíszműves szakmairány

A bőrdíszműves olyan szakember, aki különböző divatos termékeket készít, mint például táskákat, pénztárcákat és kiegészítőket, használva a hagyományos kézműves technikákat és a modern, gépesített módszereket.

Tevékenysége magába foglalja a termék tervezését, gyártását, javítását és átalakítását. Részt vesz a bőrfeldolgozó-ipari gyártás teljes folyamatában, biztosítva a termékek minőségét és a technológiai utasítások betartását. A munkáját kreativitás, divattudatosság, kézügyesség és csapatmunka jellemzi.

Cipőkészítő szakmairány

A cipőkészítő különböző divatos lábbeliket készít bőrből, műbőrből, textil- és szintetikus anyagokból, alkalmazva a hagyományos kézműves és a modern, gépesített módszereket. Tevékenysége magába foglalja a terméktervezést, a gyártást, a javítást és az átalakítást. A cipőipari gyártás teljes folyamatában részt vesz, biztosítva a termékek minőségét és a technológiai utasítások betartását. A munkáját kreativitás, divattudatosság, kézügyesség és csapatmunka jellemzi.

A cipőkészítő hagyományos és modern módszereket alkalmazva készít divatos lábbeliket. Részt vesz a cipőipari gyártás teljes folyamatában, így biztosítva a termékek minőségét. (Fotó: 123RF)

Ortopédiai cipész szakmairány

Az ortopédiai cipész olyan szakember, aki részt vesz ortopéd lábbelik gyártásában és technológiáinak kidolgozásában. Tevékenysége magában foglalja a tervezést, a minták készítését, a dokumentáció összeállítását és az anyagok kiválasztását az egészségügyi előírásoknak megfelelően. Felelősséget vállal a technológiai utasítások betartásáért, figyelemmel kíséri a teljes ortopédiai lábbeli-gyártás folyamatát.

Kesztyűkészítő szakmairány

A kesztyűkészítő olyan szakember, aki különböző anyagokból, például bőrből vagy textilből kesztyűket készít. Feladatai közé tartozik a tervezés, a mintázás, a szabás, varrás és egyéb kiegészítők, például gombok vagy díszítések felhelyezése.

A kesztyűkészítőnek szüksége van kézügyességre, alapvető varrási és szabási technikák ismeretére, valamint kreativitásra és részletek iránti figyelemre. Emellett fontos, hogy tisztában legyen az anyagok tulajdonságaival és alkalmazásával, hogy minőségi és funkcionális kesztyűket tudjon előállítani.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.