Milyen alkalmassági követelmények vannak a szakképzésben?

Szerző: | 2023. november. 26. | Egészség

Illusztráció fiatal fiú az orvossal konzultál egy rendelőben

Aki a szakképzésben tervezi, hogy továbbtanul, több szempontot mérlegel, míg döntést hoz. Mennyire tetszik a kiszemelt szakma? Milyen kompetenciák szükségesek a gyakorlásához? Mennyire piacképes? Található a lakhelye közelében olyan iskola, amelynek képzési kínálatában szerepel a szakma, amit tanulni szeretne? Sorolhatnánk még a szempontokat, azonban van még egy fontos kritérium, amit mérlegelni kell. Az alkalmassági követelmények ritkán kerülnek előtérbe, pedig a szakképző intézménybe csak olyan tanulót lehet felvenni vagy átvenni, aki a választott szakmára vonatkozóan a képzési és kimeneti követelményekben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá a pályaalkalmassági követelményeknek megfelel. De mit is jelentenek pontosan ezek az alkalmassági követelmények?

Az alkalmassági követelmények vizsgálata jogszabályi kötelezettség

Szakmától függ, hogy a bemeneti követelmények mellett a tanulás megkezdéséhez szükséges-e egészségügyi alkalmassági követelmény vagy pályaalkalmassági követelmény teljesítése. Az alkalmassági követelményekre vonatkozó leírás a képzési és kimeneti követelményben jelenik meg a szakképzésről szóló törvény végrehajtási rendelet előírása alapján. Továbbá a középiskoláknak ezeket a követelményeket a felvételi tájékoztatóban is nyilvánosságra kell hozni.

  • Egészségügyi alkalmasság: annak az orvosi szakvéleményre alapozott megállapítása, hogy a szakképzésbe bekapcsolódni szándékozó személy testi adottságai, egészségi- és pszichikai állapota alapján képes-e önmaga és mások veszélyeztetése nélkül a választott szakma szerinti tevékenységre, a foglalkozás gyakorlására és a szakmai vizsgára való felkészülésre. Az egészségügyi alkalmasság vizsgálatát a középiskola szervezi.
  • Pályaalkalmassági követelmény: a szakképzésbe történő bekapcsolódás – képzési és kimeneti követelményekben meghatározott – azon feltétele, amely alapján megállapítható, hogy a szakképzésben részt venni szándékozó személy képességei, készségei alapján sikeresen fel tud készülni a szakmai vizsgára és a szakma végzésére.

Iskolarendszerű szakképzésbe csak olyan tanulót vehet fel a középiskola, aki az adott szakmára vonatkozó képzési és kimeneti követelményekben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá pályaalkalmassági követelményeknek megfelel.

Az egészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálatokat a középiskolában, az iskola által megadott időpontban tartják.

Népszerű szakmák egészségügyi korlátai

Ha bizonytalanok vagyunk…

Egészségügyi, pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelésével kapcsolatos bizonytalanság esetén a jelentkezés előtt érdemes megkeresni a továbbtanulásra kiválasztott intézményt. A későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében tanácsos időben tisztán látni az alkalmassági követelményekkel kapcsolatos elvárásokat.

Szeretnéd tudni, hogy mely szakmák biztonságos gyakorlásához elengedhetetlen a kiváló színlástás és éleslátás? Kattints egy korábbi cikkünkre!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó