A dekoratőr szakma – Ahol szárnyalhat a kreativitás

Szerző: | 2023. október. 20. | Mi leszek?

A képen dekorációs anyagot készítő női kéz látható.

Kirakatrendező, dekorációs szakember, kereskedelmi tevékenységet támogató művész, látványtervező, vagy angol szóhasználattal visual merchandiser – ez a sok kifejezés mind ugyanarra a szakemberre utal: ő a dekoratőr.

A dekoratőr munkája szorosan összefonódik a kereskedelemmel és a szolgáltatói szférával, szinte már nincs olyan terület, ahol ne találkoznánk vele. Célja a vásárlói igényekhez igazodó művészeti alkotások létrehozása, az eladás ösztönzése érdekében. Munkája kreatív, pörgős és változatos.

Tervezés és kivitelezés

A dekoratőr feladatai szerteágazóak: a tervezéstől a megvalósításig mindent ő tart kézben. Kirakatokat, üzleteket,  belső-, és külső tereket rendez be, áru kihelyezéssel és árurendezéssel teszi vonzóvá a termékeket. Dekorációkat, feliratokat, cégtáblákat, árubemutatókat tervez és készít.

Képes a rendezvények komplett grafikai és dekorációs koncepcióját, látványtervét elkészíteni és kivitelezni. Szabadkézi vagy számítógépes dekoratőri látványterveket, maketteket hoz létre, saját kezűleg megvalósítja terveit, szükség esetén megszervezi a kivitelezést. Lépést tart a szakma vizuális és technikai fejlődésével, ismeri a hazai és nemzetközi trendeket és újdonságokat, otthonosan mozog a tervezőprogramok világában.

A dekoratőr rendezvények teljes dekorációs koncepcióját megtervezi és kivitelezi. (Fotó: 123rf)

Elhelyezkedési lehetőségek dekoratőr végzettséggel

Dekoratőr végzettséggel számos kreatív munkakörben megtalálhatod a helyed akár alkalmazottként, akár önálló vállalkozásban. A kereskedelemben bolt- és kirakat rendezőként, kirakat tervezőként számítanak rád, de részt vehetsz reklámanyagok, cégtáblák tervezésében és kivitelezésében, áruk vagy árucsoportok, márkák népszerűsítésében is.

Rendezvényszervezésben a legismertebb foglalkozás az esküvői dekoratőr, de kiállítások és nagyobb események tervezésében és berendezésében is szükség lehet rád. Ha a színház világa áll közelebb hozzád, a színházi díszlettervező lehet a jó irány számodra.

Kreativitás és esztétikai érzék

A dekoratőr képzés a kreatív ágazat – képző- és iparművészeti terület 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Felnőttképzésben a szakmát rövidebb idő alatt  lehet megszerezni.

Ha kreatív vagy, kiváló a térlátásod és a kézügyességed, kiemelkedő rajzkészséggel és esztétikai érzékkel rendelkezel, nagy az állóképességed és törekszel a folyamatos megújulásra, érdemes megfontolnod, hogy megszerezd a dekoratőr szakmát.

Több nagyváros iskoláiban van lehetőséged a szakmát elsajátítani. A fővároson kívül többek között az ország észak-nyugati részén a Győri Szakképzési Centrum Sport és Kreatív Technikumán, Hajdú-Bihar vármegyében a Debreceni SZC Kreatív Technikumon, vagy Bács-Kiskun vármegyében a Kecskeméti SZC Gróf Károlyi Sándor Technikumon.

A fővárosban is több képzési helyet találhatsz, például a Budapesti Komplex SzC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumon. Átfogó listát az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán találsz.

Ez is érdekelhet! A 2022/2023. tanév végén a Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum végzős tanulói által készített vizsgamunkákból készült kiállítás.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.