Digitális Témahét 2024

Szerző: | 2024. március. 28. | Iskolák

A kilencedik Digitális Témahét során a tanulók és pedagógusok egyaránt kreatív módon fedezhetik fel a digitális világ lehetőségeit.

Kilencedik Digitális Témahét

A Digitális Témahét Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai eseménye, amely immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Belügyminisztérium támogatásával és az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával április 8. és 12. között. A program kiemelt célja a digitális kompetenciák fejlesztése mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok körében, valamint az innovatív pedagógiai módszerek terjesztése és támogatása.

Nincs kiemelt témakör

A Témahét keretein belül számos lehetőség kínálkozik az oktatás digitalizációjának elősegítésére és a pedagógusok szakmai fejlődésére. A Digitális Témahéten nincs kiemelt téma, szabadon választható mindaz, ami kapcsolódik a tantervi követelményekhez. Az ingyenes szakmai támogatási lehetőség mellett a program célja olyan kreatív és alkotó digitális eszközhasználatra épülő tanulási folyamatok elősegítése, amelyek révén a tanulók aktívan részt vehetnek a világ értelmezésében és alakításában.

A Témahét programja számos fontos témakört ölel fel, mint például a digitális állampolgárság, a digitalizáció jelenlegi és jövőbeli kihívásai, valamint az algoritmikus gondolkodás és a programozás fontossága. Emellett a mesterséges intelligencia, a digitális biztonság és az esélyegyenlőség témakörei is hangsúlyt kapnak.

A Digitális Támahét kiemelt célja a digitális kompetenciák fejlesztése mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok körében, valamint az innovatív pedagógiai módszerek terjesztése és támogatása. (Fotó: facebook.com/digitalistemahet)

Minden információ megtalálható a Digitális Témahét weboldalán

Az eseményekkel kapcsolatos tájékoztatást és szakmai támogatást a Digitális Témahét weboldalán találnak az érdeklődők. A Hírek menüpont alatt naprakész információk olvashatók a szervezett programokról és a meghirdetett eseményekről. A Témahét lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra is, hogy ingyenes partnerprogramokon vegyenek részt, amelyek további szakmai fejlődést és inspirációt nyújthatnak az oktatás digitalizációjához. A Tudásbázisban kész, a köznevelési és szakképzési intézményekben használható projektterveket olvashatnak a pedagógusok.

Szakmai támogatás webináriumsorozat keretében

A Témahéten való részvétel lehetőséget nyújt az intézményeknek és pedagógusoknak arra, hogy saját projekteket valósítsanak meg, és ezzel hozzájáruljanak a digitális írástudás és kompetenciák fejlesztéséhez. A pedagógusok szakmai fejlődést segítő webináriumsorozat keretében kaphatnak útmutatást és ötleteket a program sikeres lebonyolításához. A korábbi előadások során készült, több mint 250 felvétel elérhető a Digitális Témahét YouTube-csatornáján.

Pályázat intézmények és pedagógusok számára 

A Témahét jellegzetessége, hogy minden éven díjazzák az intézmények és pedagógusok, oktatók közül azokat, akik egy jól sikerült és dokumentált Digitális Témahét projekt után beküldött pályázatukkal elnyerik a szakmai zsűri tetszését. A pályázatokat 3-5 perces videók formájában lehet benyújtani online pályázati űrlapon 2024. április 28-ig. A pályázat kiírása a linkre kattintva elérhető.

A digitális kompetenciák birtokában a gyerekek képesek lesznek alkalmazkodni és sikeresen navigálni a technológia által vezérelt világban, valamint kihasználni annak előnyeit mind a tanulás, mind pedig a munkavégzés során. (Fotó: 123RF)

Fontos a digitális készségek fejlesztése

A digitális készségek fejlesztése napjainkban alapvető fontosságú a gyerekek számára. Az informatikai affinitás és a digitális írástudás már alapvető készségekké váltak a modern világban. A digitális eszközök használata lehetővé teszi a hatékonyabb kommunikációt, információkeresést és problémamegoldást mindennapi életük során.

Ezek a készségek elengedhetetlenek a jövő munkaerőpiacán is, ahol szinte minden területen szükség van digitális ismeretekre és jártasságra. A digitális kompetenciák birtokában a gyerekek képesek lesznek alkalmazkodni és sikeresen navigálni a technológia által vezérelt világban, valamint kihasználni annak előnyeit mind a tanulás, mind pedig a munkavégzés során.

A Digitális Témahét és a hasonló kezdeményezések lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek és pedagógusaiknak arra, hogy kreatív és játékos módon sajátítsák el ezeket a készségeket, valamint megismerjék és kipróbálják a digitális eszközök által nyújtott lehetőségeket a tanulás folyamatában. Ezáltal a készségek fejlesztése nem csupán egy szükséges feladat, hanem egy élménydús és izgalmas lehetőség is a gyerekek számára.

Kiemelt képünk forrása: facebook.com/digitalistemahet

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.