Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése

Szerző: | 2023. november. 29. | Munka

Szemüveges nővér munkaruhában gumikesztyűt húz a kezére.

Pintér Sándor belügyminiszter újabb béremelést ígért az egészségügyi szakdolgozóknak. Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik – mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.

A kormány tervei szerint jövő tavasszal valósul meg az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második üteme

Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint. A szakápolók javadalmazásának megállapításánál az orvosokét vették alapul, annak 37 százalékában.

A szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé –

mondta el a belügyminiszter.

Legutóbb idén júliusban 18 százalékkal emelkedett az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére. Az ápolói béremelés közel 84 ezer, a műszaki területen pedig 24 ezer embert érintett. Az egészségügyi szolgáltatók erre a célra havonta dolgozónként 57 600 forint béremelésre fordítható támogatási összeget igényelhettek.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.