Egészségügyi szakképzés az egészségügy iránt érdeklődők számára

Szerző: | 2023. október. 19. | Mi leszek?

Három egészségügyi dolgozó áll körül egy fekvő beteget, az egyik a nyakán tartja a szetoszkópját.

Elgondolkodtál rajta, hogy valamilyen egészségügyi területen szeretnél majd dolgozni, de még bizonytalan vagy, hogy milyen iskolatípust válassz? A szakképzési rendszerben 66 helyen hirdettek az országban egészségüggyel kapcsolatos szakképzést, ezek közül bármelyik neked való lehet.

Mit kell tudni ezekről a képzésekről?

A sikeres szakmai vizsgát letéve, szakmai bizonyítvány szerezhető, ami államilag elismert középfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsít. A technikusi képzésben pedig az érettségi mellett technikusi oklevelet is kapsz.

Az egészségügyi technikumon belül sokféle szakma és ezen belül több szakmairány választható, például: általános ápoló, mentőápoló, egészségügyi asszisztens. A duális képzés keretében több egészségügyi intézményben lehet tapasztalatot szerezni. Budapesten a kötelező külső szakmai gyakorlatot a Semmelweis Egyetem intézményeiben lehet teljesíteni.

Szakképzésbe való jelentkezés folyamata

A beiratkozási folyamat nem különbözik az átlagos gimnáziumokba való jelentkezéstől. Meg kell írni a központi írásbeli felvételi vizsgát, majd egy szóbeli beszélgetésre bemenni. A szóbelin a pályaalkalmasságot vizsgálják, az emberekkel való foglalkozásra való motiváltságot, általános témákban való tájékozottságot, valamint a vélemény kifejtő képességet figyelik.  Itt nem kell még rögtön szakmát választani, de jó, ha az ember már tudja, hogy milyen irány érdekli. Szakmát csak az ágazati alapvizsga után kell választani, ami szakképző iskolai tanulmányoknál az első év végén esedékes, a technikumi képzésnél pedig a második év után.

Egészségügyi ruhába öltözött tanulók beszélgetnek egy tanteremben, az órák közötti szünetben.
Emellett van az egészségügyi szakképző iskola is, ahol alapápolási munkatárs szakma elsajátítására van lehetőség. (Fotó:123rf)

Egészségügyi Technikum és Egészségügyi Szakképző iskola

Az egészségügyi irányban kétféle képzés is választható. Az egyik az egészségügyi technikum, ahol 5 féle képzésből és 6 szakmairányból lehet választani. Szakmairány mellet 10. évfolyam után kell dönteni, de ha valaki nem szeretne továbbtanulni, akkor az érettségi bizonyítvánnyal együtt kapott technikusi oklevéllel, a középiskola befejezése után akár rögtön  munkába lehet állni.

Emellett van az egészségügyi szakképző iskola is, ahol alapápolási munkatárs szakma elsajátítására van lehetőség.  Ebben a munkakörben ápolási és gondozási feladatokat lehet végezni. Ezen a képzésen a szakmai tárgyak mellet komplex műveltségi területeken is folyik az oktatás, mint például az idegen nyelv vagy a matematika. A 11. évfolyam elvégzése után munkát lehet vállalni egészségügyi intézményekben. 

A 3. év után nem kell érettségi vizsgát tenni, de a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt lehet érettségi bizonyítványt szerezni. 9. évfolyamban ösztöndíjat kapnak a tanulók, majd 10. évfolyamtól kezdve szakképzési munkaszerződéssel történik a gyakorlati képzés, így akkortól a tanulás mellett jövedelmet is kaphatnak. 

Középfokú egészségügyi szakképzést nyújtó iskolák

Az országban 66 helyen található egészségügyi szakképzést kínáló iskola. Ha kíváncsi vagy, hogy a lakóhelyeden milyen iskolák találhatóak, az alábbi linken tovább tájékozódhatsz.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.