Erkel Ferenc: A magyar zenei örökség kiemelkedő alakja

Szerző: | 2023. november. 7. | Kikapcs

Festmény Erkel Ferencről, ahogyan a fejét támasztva ül.

Erkel Ferenc születésnapja egy kiváló alkalom arra, hogy méltó tisztelettel emlékezzünk meg róla, mint kiemelkedő zeneszerzőről és karmesterről, aki hatalmas hatást gyakorolt a magyar zenei kultúrára.

Erkel Ferenc a nemzeti opera megteremtője

Erkel Ferenc 1810. november 7-én született Gyula városában. Kolozsvárott kezdte a pályáját zongora művészként és zene pedagógusként, közben pedig már próbálkozott a zeneszerzéssel is. Pestre 1834-ben került, ahol azután egy évvel később le is telepedett. Első éveiben színházaknál dolgozott ügyelőként és karmesterként.

Erkel első operája a Bátori Mária, amit 1840-ben mutattak be. Ehhez a szövegkönyvet Egressy Béni írta, aki ezután is segítőtársa volt Erkel Ferencnek. Ez volt az első európai színvonalú, magyar nyelven komponált és bemutatott opera.

Első jelentős operája, ami egyben az első magyar nemzeti opera is, a Hunyadi László. Ebben a művében hallható a „Meghalt a cselszövő” című dal.

Munkásságának fontos része az 1861-ben bemutatott Bánk Bán című opera, amit máig az egyik legnépszerűbb magyar operaként tartanak számon. A mű tökéletesen ötvözi a romantika líráját és a magyar népzene motívumait.

Erkel Ferenc életművének jelentőségét az is mutatja, hogy őt nevezték ki az Operaház főzeneigazgatójának. Az intézményben végzett munkája során számos új operát hozott létre és irányított, hozzájárulva az opera műfaj magyarországi fejlődéséhez. Mint karmester és szervező egyéniség rengeteget tett a magyar főváros zenei életének a fellendítéséért.

A zeneszerzőnek az opera területén elért sikerei mellett a magyar Himnusz megzenésítésével örökre beírta magát a leghíresebb magyar zeneszerzők közé. Miután 1844-ben megnyerte a pályázatot, amit Kölcsey Ferenc Himnuszának a megzenésítésére hirdettek.

Tudtad ezt Erkel Ferencről?

  • ő volt a Zeneakadémia első igazgatója
  • Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, első magyar hivatásos szimfonikus zenekart ő hozta létre
  • elsőként használt zeneszerzőként cimbalmot opera zenekarban, ráadásul a Bánk Bán bemutatóján a 15 éves fia játszotta, mert a zenekarból senki nem tudott
  • ő vezényelte először az országban Beethoven IX. szimfóniáját és Schumann I. szimfóniáját
  • utoljára 80. születésnapján lépett színpadra, amikor Mozart d-moll zongoraversenyét játszotta
  • 1893. június 15-én halt meg
  • születésnapja 2013 óta a magyar opera napja
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fekete fehér képe, a zenekar és előttük a karmester.
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, az első magyar hivatásos szimfonikus zenekart Erkel Ferenc hozta létre (Fotó: hu.wikipedia.org)

Erkel Ferenc öröksége

Erkel Ferenc zeneszerzőként és karmesterként örökre nyomot hagyott a magyar zenei kultúrában. Az általa alkotott operák, különösen a Bánk Bán, továbbra is a nemzeti operairodalom ékkövei. Az általa alkotott himnusz pedig a magyar identitás és büszkeség fontos szimbóluma.

A művész életének és munkásságának megünneplésével nem csak az ő emlékét őrizzük, hanem egy egész nemzet zenei örökségét is tiszteljük. Erkel Ferenc születésnapja alkalom arra, hogy hálát adjunk élete és zenei hagyatéka iránt, és hogy tovább ösztönözzük a fiatal tehetségeket, akik talán hasonlóan nagyszerű zeneszerzőként és művészként fognak emlékezetünkben élni a jövő generációk számára.

Az opera egy drámai színpadi műfaj, amiben a szerepeket megéneklik. Itt is szükség van tehát színház- és rendezvénytechnikus szakemberekre. Ha érdekel a színház és a hátterében megbúvó technikai folyamatok, akkor olvasd el, a színház- és rendezvénytechnikus pályáról szóló cikkünket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó