Miért válaszd a színház- és rendezvénytechnikusi pályát?

Szerző: | 2023. július. 18. | Mi leszek?

Színház belső részéről kép

Ha neked színház az egész világ, akkor ez a képzés csak rád vár! Ha élsz-halsz azért, hogy a színházban lehess, ha élvezed a kulturális programokat, és csak arra vársz, hogy végre felgördüljön a függöny, akkor neked való a színház- és rendezvénytechnikusi pálya!
Attól, hogy az ember szereti a színházat, nem biztos, hogy a színpadon képzeli el magát. Azoknak, akik így gondolkodnak, jó hír, hogy a szakképzés kínál a színészeten kívül is alternatívát. Egy színházi produkció megszületéséhez nagyon sok szakembernek kell éjt nappallá téve dolgoznia a részleteken, és azon, hogy a színészek a lehető legprofibb módon tudják szórakoztatni a közönséget. Napjaink színházai már korszerű színpadtechnikával dolgoznak, azaz számítógép-alapú vezérléssel biztosítják az előadások színvonalát.

A színház- és rendezvénytechnikusi képzés

A színház- és rendezvénytechnikus szakemberek a kreatív ágazat ötéves képzésén szerezhetik meg a munkavégzéshez szükséges végzettséget. A képzés során több szakmairány közül is választhatsz: elérhető a színpadtechnikus szakmairány, a porondtechnikus szakmairány, a színpadi hangtechnikus szakmairány, a színpadi világítástechnikus szakmairány, valamint a színpadi vizuáltechnikus szakmairány.

Ebből a felsorolásból is láthatod, hogy a képzés során tudod kiválasztani azt, hogy mi vonz igazán. Dolgozhatsz az előadások világításával, a hangosítással, de belevetheted magad a díszletek és vizuális elemek világába, vagy a szervezés pörgős kavalkádjába.
Alapvetően ez a képzés sok feladatra készíti fel a tanulókat.

A vizuál- és hangtechnikai képzésen megismerheted a technikai eszközöket, azok típusait és működését. Itt fejlesztik a műszaki érzékedet is, és megtanulod az összehangolt rendszerek használatát.
Azok, akiket jobban vonz a terek berendezése, sokkal többet tanulhatnak a bútorok, ruhák és díszletek jellemzőiről. Ehhez ismerni kell a színpadi művek eredetét, a művekben feldolgozott korokat, a stílusokat, és természetesen a jelen trendjeit is. Ezen ismeretek keverékéből lehet létrehozni valami újat. Ez a szakma nagyon sokrétű, és éppen emiatt szerteágazó ismereteket igényel, amelyeket mind megkaphatsz a képzés során, hogy később már csak annyi dolgod legyen, hogy ezt átültesd a gyakorlatba.

színházi függöny látható a képen
A legjobb minőségű színházi produkciók előkészítésén sok szakember dolgozik (Fotó: 123rf.com)

Kompetenciák, amikre szükséged lehet

Mivel a színházi világot is elérték már a digitális fejlesztések, és a hang-, valamint a vizuáltechnikai elemek már számítógép vezérléssel működnek, nem árt, ha a digitális kompetenciádat folyamatosan fejleszted. Szükség lesz a művészi vénádra is, hiszen a színházi terek megfelelő berendezése kreatív feladat, de emellett meg kell tanulnod a műszaki rajzok olvasását annak érdekében, hogy követni tudd a rendező utasításait, kéréseit. Mivel a színházi produkciók összeállításához nagyon sok embernek kell együttműködnie, ezért jó csapatjátékosnak kell lenned, aki könnyen tud alkalmazkodni másokhoz.

Neked való ez a pálya…

Természetesen akkor érdemes ezt a szakmát választanod, ha a színház számodra valódi szerelem. Behatóan kell ismerned a színházi világot, a színpadi műveket és a hozzájuk tartozó zenéket. Ebben a szakmában szükség van a kreativitásodra, az ötleteidre, a megoldásaidra, és képesnek kell lenned a gyors döntések meghozatalára, valamint a “mindent is megoldunk” hozzáállásra.
Mint a kreatív ágazat szakmáiban általában, itt is számolnod kell azzal, hogy ez a munka nem a megszokott munkaidőben zajlik, hiszen az esti előadások követelnek tőled némi rugalmasságot. Ami azonban nagy motivációt jelenthet, hogy része lehetsz a nagy színházi családnak, és a te segítségeddel jöhet létre egy olyan kulturális előadás, ami szórakoztató, és boldoggá teszi a nézőket.
Az is a színház- és rendezvénytechnikusi szakma mellett szól, hogy az itt megszerzett tudásod még kamatoztathatod más szakmákban is, hiszen világosítókra szükség van a televíziós produkciók során, illetve hangtechnikusként is dolgozhatsz más rendezvényeken. Amennyiben a díszlettervezés érdekel, ezt a tudásodat felhasználhatod fotózások és televíziós produkciók során, ha pedig a szervezési feladatokat kedveled, akkor is találhatsz magadnak más feladatokat a kulturális területen.

Színházi lámpák láthatók a képen
A színház- és rendezvénytechnikusi végzettséggel több kreatív szakmában is elhelyezkedhetsz (Fotó: 123rf.com)

Milyen bérre számíthatsz?

Akkor már csak azt kell megnéznünk, hogy miből élünk! Milyen bérre számíthatsz a színház- és rendezvénytechnikusi pályán? Természetesen ez az összeg attól is függ, hogy melyik városban, melyik intézményben sikerül elhelyezkedned. A bérek alakulását érdemes a www.fizetesek.hu oldalon is nyomonkövetni, ahol ebben a munkakörben bruttó 259 ezer – 619 ezer forintos jövedelmet jósolta azoknak, akik ebben a szakmában szeretnének elhelyezkedni.

Ha érdekel a színház- és rendezvénytechnikus képzés, akkor olvasd el az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. által készített képzési és kimenti követelményeket, amelyeket itt találhatsz meg.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.