Ezüstérmet nyert a Siófoki SzC szakács csapata

Szerző: | 2023. október. 30. | Iskolák

A préselt kappan terrine és mangalica párosításával készült étel alkotás dobogós eredményt hozott a Hikman Béla Szakképző Iskola szakácsainak. A három fős marcali szakács tanuló csapat a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében szervezett II. Lukács István Emlékversenyen nyert ezüstérmet.

Dobogós lett a marcali szakács diákok főztje

A Lukács István emlékversenyre címvédőként érkezett a Siófoki Szakképzési Centrum Hikman Béla Szakképző Iskola szakács csapata. Az országos döntőben a versenyzőknek egy előételt, és egy főételt kellett készíteni.

Ható András mesterszakács és Mészáros Zoltán szakoktató készítette fel a diákokat a versenyre.

A felkészülés során tíz kappant elfőztek, mire összeállt teljesen a menüsor

– mondta Mészáros Zoltán szakoktató.

A felkészülésre fordított idő és energia végül megtérült. A préselt kappan terrine és mangalica duett kreáció meghozta a sikert a marcali szakács tanulóknak. Az OMÉK-en rendezett verseny fináléjában a képzeletbeli dobogó második fokára áIItak fel a diákok.

A tanulók préselt kappan terrinet tálaltak dijoni mustárdresszingbe forgatott kerti salátával. Főételnek mangalica tarját készítettek házilag kovászolt zöldbabbal töltve, mangalica mozaikot kakukkfüves puliszkával, zöldborsó textúrával és vajon párolt sárgarépával

A csapatot Balaicza Patrícia, Berki Tíria Blanka, Kovács Kornél Valentin alkotta.

A 2015-ben alakult Siófoki Szakképzési Centrumban 5 észak-somogyi iskola integrációja valósult meg a siófoki Krúdy és Baross középiskolák, a balatonboglári Mathiász, a fonyódi Bacsák és a Marcali Szakképző egyesítésével.

A Siófoki SzC intézményeiben nyílt napok keretében ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló tanulók az iskolákban oktatott szakmákkal. Az eseményekről részletes tájékoztatás az intézmények honlapján található.  

A Siófoki SzC két évvel ezelőtt a GINOP program keretében 280 millió forint támogatást nyert ágazati képzőközpont infrastrukturális, eszköz- és szakmai fejlesztésére. Az uniós forrásból a Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban létrehozott képzőközpontot alakították ki. A Balatoni Kulináris Műhely átadó ünnepségéről készült cikk ide kattintva érhető el.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó