Fantom rezgés-szindróma: a digitális kényszerképzet, ami miatt te is sokszor bosszankodsz

Szerző: | 2023. június. 29. | Egészség

fantom rezgés-szindróma - mobiltelefon pszichedelikus háttér előtt

A digitális kütyük használata alapjaiban változtatta meg mentális és fizikai működésünket. Az okoseszközökkel való folyamatos interakciók hatására a testünk egyszer vicces, máskor pedig egészen riasztó tüneteket, kényszeres viselkedést produkálhat. Cikksorozatunk legújabb részében ezúttal a fantom rezgés-szindróma kerül górcső alá.

Nem hivatalos betegség, de az emberek többsége már megtapasztalta

Gyakori jelenség nálad, hogy valamilyen digitális kütyüd – legyen az egy okosóra, tablet vagy mobil – jelez, értesítéseket dob fel, figyelmeztetéseket küld? A figyelmed ekkor bizony folyamatosan ingázik az éppen körülötted zajló valós és digitális életed történései, eseményei között. Teljesen mindegy, hogy ez az ide-oda ugrálás mennyi ideig tart, ez helyzet folyamatos készültségben tartja az agyad. Valahogy a háttérben mindig ugrásra készen várja, hogy történjen valami, és ez egyfajta hallucinációhoz vezet.

Így működik a fantom rezgés-szindróma

Random helyzetekben és gyakorisággal képzeled, hogy rezeg vagy csörög a mobilod, pedig valójában semmi sem történt. Annyira valóságos, hogy többször ránézel a mobilra, hogy biztosan nincs e nem fogadott hívásod vagy bejövő olvasatlan üzeneted. Ez elsőre nem hangzik vészesen, apró bosszúság csak a napodban, aztán lépsz is tovább. De gondolj bele, valójában hallucinálni, főleg, ha gyakran megtörténik, nem is annyira tréfás. Lehetsz egy a sok digitális zombi között, vagy élheted a valódi életed.

Figyelem, egy értelmes közhely következik

Az élet a jelenben történik. A sokadik guru is ezt szajkózza már, de sajnos vagy szerencsére ez teljesen igaz. Ha nem teljes figyelemmel vagy tudatossággal működsz, ha mindig csak fél szemmel figyelsz a körülötted zajló eseményekre, akkor valójában te ledegradáltad magad egy számítógéppé, ami éppen csökkentett módban működik.

A megoldás a digitális detox

A fantom rezgés-szindróma és más hasonló jelenség egyértelműen a túlzott okoseszköz használatának köszönhető. Így logikus megoldás, ha tartasz egy kis távolságot, és kitisztítod az elméd. Ebből egy sor más pozitívumot is kaphatsz, javul az önértékelésed és jelentősen lecsökken a stressz az életedben.

(Kép: canva.com)

Ha érdekel, hogyan kell egy ilyen „digitális méregtelenítésbe” belevágni, a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalán érdemes erről tájékozódnod.

A témához szorosan kapcsolódik:

E-mail allergia – szélsebesen terjed az új digitális kórság

——————-

Cikkünkhöz David McCandless brit író, designer és kreatív direktor munkásságából inspirálódtunk. A technológia által (vélhetően) okozott kognitív viselkedési zavarokról a weboldalán további információkat is olvashatsz.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására