Felnőttként is lehet ingyen szakmát tanulni

Szerző: | 2024. január. 2. | Iskolák

Két idősebb nő, a számítógép előtt ülve tanul.

Ma már elképzelhetetlen, de nemrég általános volt, hogy az emberek egész életükben egy munkahelyen dolgoztak. Nem volt ritka az sem, hogy valaki ugyanabban a munkakörben dolgozott a munkába lepéstől egészen a nyugdíjazásáig. Napjainkban egy pályakezdő nemhogy többször vált munkahelyet, hanem akár pályamódosításra is kényszerülhet.  A gyorsan változó technológiai környezet a munkaerőpiacra is nagy hatást gyakorol. Ha szeretnénk versenyképesek maradni készségeink folyamatos fejlesztése mellett akár új szakmát is ki kell tanulni és felnőttként újra iskolapadba ülni. Milyen lehetőségei vannak a felnőttkori szakmaszerzésnek? Cikkünkben ehhez szeretnénk egy kis támpontot nyújtani.

Felnőtteknek is ingyenes két szakma és egy szakképesítés megszerzése

Ma már Magyarországon az állam mindenki számára ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Az első szakma esetében a szakmai bizonyítvány megszerzéséig, a második szakma esetében három tanéven keresztül, illetve szakképesítés esetében az első képesítő vizsga befejezéséig.

Fontos azonban kiemelni, hogy az ingyenes szakmatanulás abban az esetben lehetséges, ha azt szakképző iskolában folyó szakképzés keretében tesszük.

Milyen szakmák közül lehet választani?

A szakképző intézményekben oktatható szakmák listáját a Szakmajegyzék tartalmazza. Jelenleg több alap szakma tanulására van lehetőség, amit akár felnőttként is lehet tanulni az iskolai rendszerű szakképzés keretei között. A képzéseket akár munka mellett is el lehet végezni, mivel az átalakított szakképzési rendszer rugalmasabb szakmatanulási lehetőséget biztosít a felnőttek számára.

Két felnőtt tanulás közben.
Ingyenesség, rugalmasság, rövidebb képzési idő, előzetes tudás és szakmai tapasztalat beszámítása jellemzi a felnőttkori szakmatanulást. (Fotó:123rf)

Mennyi idő alatt lehet szakmát szerezni?

A szakmát adó képzések esetén átlagosan 2 év alatt lehet szakmai bizonyítványt szerezni, míg a szakképesítést adó képzések rövidebb idő alatt befejezhetők.  

Ha olyan szakmát választunk, amelyben van tapasztalatunk, lehetőség van a korábbi tanulmányok, előzetesen megszerzett tudás és szakmai tapasztalat beszámítására is.

Hasonlóan a képzés munkarendjéhez, az időtartamát is a képzést indító intézmény határozza meg.  Az általános gyakorlat szerint a felnőttek számára hirdetett képzések heti 2-3 alkalommal, hétköznap délutánonként indulnak, de van lehetőség a hétvégi munkarendben történő szakma tanulásra is.

További előny, hogy a duális képzőhelyen folytatott tanulmányok alatt a képzésben résztvevők munkaviszonyban maradhatnak.

Bármilyen életkorban biztosított a szakmatanulás?

Életkortól függetlenül lehetőség van ingyen szakmát szerezni. 25 év alatt akár két szakma szerzése is biztosított. Ha valakinek nem sikerült a felsőoktatási felvételije, vagy a gimnáziumi érettségi mellé szeretne piacképes szakmát is szerezni tanulói jogviszonyban tanulhat.

25 év felett felnőttképzési jogviszonyban történik a szakmatanulás, ám ebben az esetben is jár a diákigazolvány és a kapcsolódó kedvezmények is.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.