Nem vettek fel? Tanulj szakmát!

Szerző: | 2023. augusztus. 1. | Iskolák

A képen a szakképzés angol nyelvű felirata látható.

Szeptembertől közel 100 ezer diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, de több, mint 30 ezer fiatalnak nem sikerült bejutni egyik felsőoktatási intézményben sem a normál felvételi eljárás keretében. Érettségi után azonban nemcsak a felsőoktatás az egyetlen járható út, hanem a szakképzésbe is lehet jelentkezni és szakmát tanulni. Mutatjuk a szakmatanulás előnyeit!

Két szakmát ingyen

Idén 28 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek száma, amely az évtized rekord jelentkezésének számít. 126 449 felvételizőből 94 785 fiatal már biztosan bekerült a felsőoktatásba.

A pótfelvételi eljárásban még belehet jutni egy-egy egyetemre vagy főiskolára, azonban sok fiatal egyáltalán nem tervez a szakmatanulással, pedig tandíj nélkül akár két szakmát is lehet szerezni nappali rendszerű képzésben.

Adj esélyt a szakmatanulásnak

Az 18-25 év közötti fiatal, aki úgy dönt, hogy érettségi után szeretne szakmát tanulni számos előnyhöz jut. 

  • két szakmát államilag támogatott formában, ingyen tanulhat
  • nappali munkarendben, ösztöndíjat és diákigazolványt kap
  • a választott szakma gyakorlati tanulása valós munkakörnyezetben, duális képzőhelyeken történik, a szakképzési munkaszerződés szerint munkabért kap
  • a választott szakma akár két év alatt megszerezhető
  • az első szakma megszerzésekor egyszeri pályakezdési támogatásban részesül

Milyen szakmát érdemes tanulni?

A 2020. szeptembertől a szakképző intézményekben oktatható szakmák listája a Szakmajegyzékben található, amely rögzíti a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, a szakmák Magyar Képesítési Keretrendszer és Digitális Kompetencia Keretrendszer szerinti besorolását. 

Az alapszakmákról a Szakmakártyákon szereplő információk alapján lehet tájékozódni. Jelenleg 25 ágazatban közel 200 szakma közül lehet választani. 

A technikumi képzésben érettségire épülő szakmákat lehet tanulni. Technikusi oklevelet két vagy esetenként három év alatt lehet megszerezni, azonban olyan alapszakmák elsajátítására is lehetőség van, amelyekhez az érettségi bizonyítvány nem bemenetei feltétel.  

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésben való szakmaszerzést követően tanulnak tovább a felsőoktatásban, tanulmányaik során jelentős előnyt, extra pontokat és könnyebbséget jelent a szakképzésben megszerzett szakmai tudás. 

Szakmatanulás után is van lehetőség a felsőfokú tanulmányok megkezdésére. Az okleveles technikus képzés nyújtotta lehetőségekről és előnyökről itt olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó