Friss trendek a mesterséges intelligencia hazai világából

Szerző: | 2024. február. 3. | Munka

A Bosch×Richter Innovátorok Napja konferencia legfontosabb előadói: Bogsch Erik (Richter), Szászi István (Bosch), D. Kovács Róbert Antal (X. kerületi polgármester), Orbán Gábor (Richter), Kiss Ádám (NKFIH)

Innovátorok Napja címmel közös konferenciát tartott a magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt., amelynek fókuszában a mesterséges intelligencia trendjei álltak, különös tekintettel annak magyarországi vonatkozásaira. Egy kutatás is készült a magyarok és az MI viszonyáról, emellett számos hazai fejlesztés is bemutatkozott.

Mit várnak a magyarok a mesterséges intelligenciától?

Kisebb környezetszennyezést, hatékonyabb energiafelhasználást és kényelmesebb mindennapokat várnak a magyarok a mesterséges intelligenciától – derült ki abból a friss kutatásból, ami arra kérdezett rá, hogyan látják a magyarok a technológia rohamos fejlődését és a mesterséges intelligencia szerepét. A magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. közös kutatásának friss eredményeit a „Bosch×Richter Innovátorok Napja” konferencián mutatták be.

A magyar innovációs politikában az egyetemek és a vállalkozások összekapcsolása lehet a hazai gazdaság sikerének igazi záloga – emelte ki Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyitóbeszédében. Az elnök hozzátette: a mesterséges intelligencia a gőzgéphez, a belső égésű motorokhoz és az internethez hasonló horderejű innováció. Viszont miközben a gőzgép vagy a robbanómotorok gazdaságátalakító hatásai több évtized alatt épültek be a gazdaságba, addig az MI-t villámgyors, robbanásszerű terjedés és fejlődés jellemzi.

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, történelmi párhuzamot vont a 19. században tizenegy év eltéréssel egy napon született Robert Bosch és Richter Gedeon között. Mint mondta: ezek a nagyszerű innovátorok mindketten felhasználták az adott korszak fejlesztéseit. Példaképp a Bosch vezetője az 1902-ben szabadalmaztatott Bosch nagyfeszültségű mágneses gyújtórendszert, illetve az 1926-ban és 1927 ben a Bosch által kifejlesztett ablaktörlőt és irányjelzőt, azaz indexet hozta – egyebek mellett – példaként. Viszonylag friss Bosch-fejlesztésekként az eBike rendszerek (2010) kerültek elő, ám Szászi István kiemelte: a mesterséges intelligencia révén érkező önvezetési funkciók újabb ugrást jelentenek a közlekedésbiztonságban.

Készült egy kutatás

Ez a magyar lakosság és a mesterséges intelligencia viszonyát helyezte fókuszba, emellett számos hazai fejlesztés is bemutatkozott. Később bemutatkozott a Richter újabb slágertermék: a Cavinton értágító, ami a keringési zavarok kezelésében segít. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a friss innovációk kapcsán kiemelte, hogy a magyar vállalat 2022-ben 75,1 milliárdot, idén pedig várhatóan több mint 80 milliárd forintot költ majd innovációra. Ezerkétszáz kutató-fejlesztő munkatársuk – egyebek mellett – nőgyógyászati betegségek és neuropszichiátriai kórok kapcsán is fejleszt modern készítményeket. E munkát azonban egészen újfajta módon segítheti a mesterséges intelligencia.

Orbán Gábor szerint ugyanakkor az innováció nem elsődlegesen a vállalatok versenyképességéről szól, hanem az emberi élet jobbításáról. Kiemelte a Cariprazin gyógyszermolekulát, amit itt Budapesten fejlesztettek, és ami ma az Amerikai Egyesült Államok piacán az egyik legnépszerűbb antipszichotikum. A Bosch az elmúlt öt esztendőben több mint ezer szabadalmi kérelmet nyújtott be csak a mesterséges intelligencia területén. A vállalatnál az MI-szakemberek ma hatvannál is több MI-felhasználáson dolgoznak, például a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterségesintelligencia-platform egy Boschon belüli változatán.

Ez a cikk teljes terjedemében megtalálható az alábbi – UNI In& Out Innováció – nyomtatott kiadványunkban is, amelynek a fő támogatója a Siemens Zrt.

Itt megtalálod továbbá a STEAM képzési területek listáit is. Benne vannak az innovációhoz kapcsolódó képesítések, szakmák, és a top középiskolák listája is

Nézz bele az innovációs kiadványunkba, amit nyomtatott verzióban most meg is vásárolhatsz!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó