Az új generációk nyelvtanulását segíti a KRÉTA

Szerző: | 2024. február. 24. | Fősodor

A képen egy laptop előtt tanuló kisfiú látható.

Az idegen nyelvek elsajátítása és a digitális eszközök használata a 21. században az életünk szerves része. Az új generációk már ebbe születnek bele, és ebben is nőnek fel. Vajon hatékonyak-e még náluk a hagyományos módszerek, vagy új eszközöket kell keresnünk, hogy segítsük őket?

Az új generációk számára új módszerekre van szükség

Bár sok iskolában még mindig a tankönyvek, a szótárak és a hagyományos számonkérések dominálnak a nyelvtanulásban, a szakemberek szerint a 21. században más, hatékonyabb módszerekre van szükség. Fontos lenne, hogy a szülők is naprakészek legyenek ezen új lehetőségekkel kapcsolatban, és megismerjék az online világ által kínált eszközöket.

“Ma már, aki eredményesen szeretne nyelvet tanítani vagy tanulni, annak a tankönyvnél többre van szüksége, s erre számtalan új módszer, program és online felület áll rendelkezésére. Amit biztosan nem tehetünk meg, pedagógusként és szülőként sem, hogy nem vesszük figyelembe a mai alfa és Z generáció megváltozott képességeit, tanulási szokásait. Ez a két generáció már a fejlett technológia világába született bele, a telefonjukat alig használják az eredeti funkciójára, számukra ez a kapcsolattartás, de a játék felülete is, és azt is el kell fogadnunk, hogy nekik ez a tanulás egyik színtere is.“

nyilatkozta Gubáné Csánki Ágnes generációs tréner.

A belső motiváció kialakítása a cél

Korábban a szülők főként jutalmazással próbálták ösztönözni gyerekeiket a tanulásra és nyelvtanulásra. Ma azonban sokkal fontosabb a belső motiváció kialakítása a diákoknál, akik nem igényelnek különösebb szülői ráhatást ahhoz, hogy megértsék, miért fontos számukra a nyelvtanulás.

Gubáné Csánki Ágnes szerint a motiváció kialakítását segíti, ha látja és hallja a szüleit idegen nyelven kommunikálni, de jó program lehet egy idegen nyelvű film közös megtekintése is.

Az új generációk már a fejlett technológia világába születtek bele, a telefonjukat alig használják az eredeti funkciójára. Számukra ez a kapcsolattartás, a játék, és a tanulás egyik eszköze is. (Fotó: 123RF/Canva)

Az új generációk oktatásában segíthet az edutainment módszere

A mai gyerekek tanulási szokásai jelentősen megváltoztak, a hagyományos tanítás-tanulás folyamatba nehezen vonhatók be. Az új generációk tagjai másképp gondolkodnak, másképp keresik és szintetizálják az információkat, aminek következtében más agyi területeik fejlődnek erősebben, mint szüleik esetében. 

Hazánkban és a nemzetközi gyakorlatban egyre nagyobb teret hódít a „szórakoztatva tanulás”, azaz az edutainment módszere. 

A tapasztalatok alapján a játékokba ágyazott ismereteket gyorsabban sajátítják el a diákok, és a megtanultakat hosszabb távra raktározza el a memóriájuk.

Nyelvtanulás a KRÉTA felületén

Kutatások arra is rámutattak, hogy a Z és alfa generáció tagjai hét percig képesek aktívan figyelni egy bizonyos tevékenységre. Ezért a sikeres nyelvtanulást is jobban segítik a rövid, három-négy percen belül megoldható leckék és feladatok. 

Erre remekül alkalmas a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (KRÉTA IFM), amit a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt érdemes megismerni. A KRÉTA felületen található, nyelvtanulást segítő modul minden diák számára ingyenesen elérhető. Az applikáció révén a szülők is bepillantást nyerhetnek gyermekük tanulási folyamataiba és előrehaladásába.

A KRÉTA IFM itt érhető el:

Tanulók számára:

  • Mobil: KRÉTA app – Továbbiak (főoldal jobb alsó sarkában található menü) – Nyelvtanulás
  • Web: KRÉTA felület – Digitális Kollaborációs Tér – Feladatok (felső menüsorban) – Nyelvi feladatok – Nyelvtanulás (jobb felső sarok)

Tanárok számára:

  • Web: KRÉTA felület – Digitális Kollaborációs Tér – menüsorban Feladatok gomb – Nyelvi feladatok gomb – Hozzon létre új nyelvi feladatot

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.