Nyelvek Európai Napja – Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus szakma

Szerző: | 2023. szeptember. 26. | Mi leszek?

A képen kék alapon színes betűkből van kirakva a "nyelv" szó angolul

Az Európa Tanács szeptember 26-át nyilvánította a Nyelvek Európai Napjának. Ezt a napot először 2001 őszén rendezték meg az Európai Unió tagországaiban, akkor 50 ország vett részt az eseményen. Azóta szeptember 26-án minden évben megemlékeznek az Európában ismert közel 200 nyelvre. Az ünneplés célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, hiszen ez az alapja a nemzetek közötti együttműködésnek. Azonban a nyelvtanulás nemcsak azért hasznos, mert ezáltal könnyebb az együttműködés, és nemcsak gazdasági haszna van, hanem segít megérteni a különböző kultúrákat, népcsoportokat is, támogatja az egymás iránti elfogadást. A Nyelvek Európai Napján egy olyan szakmát fogunk nektek bemutatni, amely esetében különösen fontos az idegen nyelvek ismerete. Ebben a cikkben ma az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus szakmáról olvashatsz.

Az idegen nyelvű kommunikáció fontossága

Már több cikkünkben is kiemeltük az idegen nyelvek ismeretének fontosságát. Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének igénye több hazai ágazat szakmájában is megtalálható. Gondolhatunk itt a turisztikára, az egészségügyre, de a kereskedelmi kapcsolatok ápolása, illetve a beszerzési tevékenységek ellátása miatt ide sorolható a közlekedés és szállítmányozás, illetve a gépészet ágazata is. Nemcsak azoknak kell megértetni magukat idegen nyelveken, akik a hazánkba látogató külföldiekkel kommunikálnak, hanem azoknak is, akiknek külföldi személyekkel kell tartaniuk a kapcsolatot.

Azoknak, akik szeretnének továbbtanulni, szintén meg kell tanulniuk legalább egy idegen nyelvet, ugyanis a kutatások és a külföldi cikkek ismerete, folyamatos figyelemmel követése elengedhetetlen a felsőfokú tanulmányok során.

A képen egy asztalt ülnek körbe emberek. Az asztalon zászlók logója látható, amelyek közül választani lehet
Az idegen nyelvű kommunikáció elengedhetetlenül fontos a közép- s a felsőfokú tanulmányok során (Fotó: 123rf.com)

Az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus szakma

Egyértelmű, hogy azoknak a tanulóknak, akik a kereskedelem ágazatban szeretnének tanulmányokat folytatni, nagyon fontos legalább egy idegen nyelven középfokon kommunikálni. A kereskedelemben a legelterjedtebb idegen nyelv az angol, amely ismerete biztosítja azt, hogy a munkavállaló fel tudja venni a kapcsolatot más országban dolgozó kollégáival. Az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus szakma ötéves technikumi képzés során sajátítható el.

Ahogyan az a szakma nevében is benne van, a munkafolyamatok alapja az idegen nyelvű kommunikáció. Akik ezt a szakmát szeretnék tanulni, azoknak fejleszteni kell az anyanyelvi kommunikációs készségüket,  és az idegen nyelvű kommunikációs készségüket. Az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus magas szintű nyelvismeretet sajátít el a tanulmányai során, amelyet alkalmaznia kell a kereskedelmi, műszaki, esetleg a gazdasági területen.

A technikusok munkájuk során a beszerzési, a termelési és az értékesítési folyamatokban vesznek részt, árajánlatokat és megrendeléseket készítenek, de feladatuk lehet a munkaügyi, könyvelési, számviteli és gyártásszervezési feladatok támogatása, valamint a raktározási és logisztikai feladatok ellátása. Az ágazati alapozó vizsga után a tanulók eldönthetik, hogy a felsoroltak közül mely szakma területek érdeklik őket igazán, és ez alapján választhatnak a gépjárműgyártás, általános gyártás, kereskedelmi logisztika szakmairányok közül. Az oktatás során nagy szerepet kap a digitális készségek fejlesztése is, hiszen a technikák ismerete elengedhetetlen ehhez a szakmához.

Miben jó az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus?

Ahhoz, hogy ebben a szakmában valaki sikeres legyen, nagyon fontos, hogy könnyen teremtsen kapcsolatot másokkal, hiszen kereskedelmi folyamatokban vesz rész. Emellett fontos a jó nyelvérzék, a jó kommunikációs készség, és az együttműködési készség. A munkafolyamatok során nagy szükség van a problémamegoldási készségére, és a technikusnak tudnia kell csapatban dolgozni, de az egyéni feladatait is megbízhatóan, felelősségteljesen kell ellátnia. Emellett fontos a kereskedelmi, vagy a műszaki, esetleg a gazdasági érdeklődés is, ez már a szakmairányok választása után kap nagyobb szerepet.

Fizetés

A fizetések meghatározása erre a szakmára több okból is nagyon nehéz. Általánosságban a kereskedelem és az értékesítés területén a www.fizetesek.hu oldal a havi bruttó 307 ezer forint és a 857 ezer forint közötti fizetést tartja reálisnak, de nem szabad elfelejteni, hogy a kereskedelem területén nagyon gyakori, hogy az eladások után a munkavállaló jutalékot kap. Ennek is van azonban árnyoldala: aki jutalékos rendszerben dolgozik, az sokkal jobban függ a piaci megrendelésektől és általában kevesebb fix havi bért keres.

A fizetésre nagy hatása van annak is, hogy hol helyezkedik el a tanuló, miután megszerezte a szakmai végzettségét. Amennyiben olyan céget választ, ahol folyamatos és magas szintű az eladás, úgy biztosabb jövedelemre számíthat. Azok, akik olyan céget választanak, amely kevesebb eladást bonyolít, de drágább termékeket árul, szintén más fizetési kategóriára számíthatnak.

Egy számítógép billentyűzetének részlete látható, amelyen szerepel egy "angol" feliratú gomb
Az angol nyelv ismerete csak az első lépcső, akik több idegen nyelven képesek kommunikálni, vagy kevesek által beszélt nyelven tudnak tárgyalni, azok sokkal magasabb bérekre számíthatnak (Fotó: 123rf.com)

Nagyon jelentősen befolyásolja a fizetést a nyelvismeret is. Ahogyan már írtam, az angol egy alapnyelv, de ha valaki olyan nyelven tud kommunikálni, amelyet kevesebben beszélnek de piacképes, akkor a munkája elismerése is kifizetődőbb lesz.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus szakma, és szeretnél róla többet is megtudni, akkor olvasd el a képzési és kimeneti követelményeket, amelyek itt találhatók!

Amennyiben érdekel, hogy hányan tettek nyelvizsgát az elmúlt években, vagy arra vagy kíváncsi melyik volt a legnépszerűbb nyelv a vizsgázók körében, olvasd el a témához kapcsolódó elemzésünket.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.