A gyermekek jogainak világnapja – szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens szakma

Szerző: | 2023. november. 20. | Fősodor

Vidám gyerekek futnak a kamera felé kint a kertben.

November 20-án tartják a gyermekek jogainak világnapját. De tudod-e, hogy mióta? A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens sokat tesz a gyermekek jogaiért, de pontosan mi is a feladata?

A gyermekek jogainak világnapja

A gyermekjogok világnapját november 20-án ünneplik minden évben. Ez a dátum az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének elfogadásának napjának állít emléket. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét 1989-ben fogadták el, és azóta számos ország csatlakozott hozzá.

Az Egyezmény 54 cikkből áll, és különböző területeken rögzíti a gyermekek jogait. Ezek a jogok magukban foglalják például a túléléshez, a fejlődéshez, a védelemhez és a  közösségi részvételhez való jogokat.  

A Gyermekjogi Egyezmény célja, hogy minden országban biztosítsa a gyermekek jogait, és segítse elő az olyan politikákat és intézkedéseket, amelyek támogatják ezeket a jogokat.

Magyarország 1991-ben ratifikálta az Egyezményt, ami ennek következtében hazánkban is kötelező vált.

A gyermekek segítője

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens szakma szorosan kapcsolódik a gyermekek jogaihoz, mivel ez a szakember felelős a gyermekvédelem területén végzett segítő és támogató tevékenységekért. A Gyermekjogi Egyezmény hangsúlyozza a gyermek jogait a túléléshez, fejlődéshez, védelemhez és részvételhez. A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens munkája ezen jogok támogatására és védelmére irányul.

Részt vesz a gyermekvédelmi szolgáltatásokban és ellátásokban, segítve azokat, akik veszélyeztetettek vagy hátrányos helyzetűek lehetnek. Ez magában foglalhatja a gyermekbántalmazás vagy elhanyagolás eseteinek kezelését, valamint a gyermekek védelmét a kizsákmányolástól és más veszélyektől.

Egy felsőfokú végzettségű szakember irányításával támogatja a gyermekeket és családjaikat a nehézségeik kezelésében. Ez magában foglalhatja az életvezetési tanácsadást, a problémák megoldásában nyújtott segítséget és az erőforrásokhoz való hozzáférést is.

Egy vidám nő mosolyog egy asztalnál ülő kislányra, kezében egy plüss nyuszival.
Az oktatás és szakmai fejlődés során fontos hangsúlyozni, hogy a szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens nem csak technikai szakértelemmel, de empatikus hozzáállással és a gyermekek jogainak tiszteletével is rendelkezik. (Fotó:123rf)

A gyermekvédelem fontos tagja

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens aktívan részt vesz a prevencióban is, felvilágosító tevékenységeket végez, és segítséget nyújt a problémák megelőzésében. Ez lehet például oktatás a szülőknek, iskolai programok, és a közösségekkel való együttműködés a gyermekjogok népszerűsítésében.

Szorosan együttműködik jóléti intézményekkel, civil szervezetekkel és más szakemberekkel a gyermekek jogainak támogatása érdekében. Ez hozzájárul a hatékonyabb és teljesebb védelemhez és támogatáshoz.

Adminisztratív feladatokat is el kell végeznie, beleértve az ügyviteli, intézményi ügyirat-kezelési és nyilvántartási feladatokat. Ez a része a hatósági ügyvitelnek, ami segíti a gyermekek jogainak érvényesítését és védelmét.

Az oktatás és szakmai fejlődés során fontos hangsúlyozni, hogy a szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens nem csak technikai szakértelemmel, de empatikus hozzáállással és a gyermekek jogainak tiszteletével is rendelkezik. A szakma kiemelkedően fontos szerepet játszik a gyermekek jogainak védelmében és előmozdításában a mindennapi gyakorlatban.

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens szakképzésben képződik 5 év alatt (felnőtteknél lehet rövidebb). Ha további információkat szeretnél megtudni a képzéssel és a szakmával kapcsolatban, akkor keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

A gyermekvédelemben sok más segítő szakmában is lehet dolgozni. Ilyen például a gyermek- és ifjúsági felügyelő is, aki javítóintézetekben dolgozik. Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mit csinál, akkor olvasd el az alábbi cikket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.