Egy felelősségteljes szakma – a gyermek- és ifjúsági felügyelő  

Szerző: | 2023. október. 25. | Mi leszek?

Egy csapat boldog kamasz gyerek fut a zöld réten.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt években emelkedett a gyermekkorúak és a fiatalkorúak által  elkövetett bűnesetek száma. Magyarországon négy javítóintézet működik, ahol a rossz útra tévedt fiataloknak segítenek megtalálni a helyes irányt. De pontosan kik és miért kerülnek javítóintézetbe? Kik azok akik segítik a javítóintézetben élő fiatalokat? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit csinálnak a gyermek- és ifjúsági felügyelők, mit tesznek azért, hogy az ott lévő fiatalok egy új és jobb életet kezdhessenek?

A gyermek- és fiatalkorú regisztrált elkövetők

Magyarországon a hatályos jogszabály szerint a 14 év alattiak gyermekkorú elkövetőknek számítanak, fiatalkorúnak pedig a 14 és 17 év közöttiek. A KSH adatai szerint tavaly, a korábbi két évhez képest növekedett a gyermekkorúak által elkövetett bűnesetek száma.

A fiatalkorúak által elkövetett esetek száma 2021-ben az előző évhez képest csökkent,  tavaly viszont kissé újból növekedett, és megközelítette a 2020. évi értéket.

A fiatal elkövetők száma tehát igen magas, azonban közülük nem sokak kapnak lehetőséget arra, hogy javítóintézetbe kerülve kapjanak fejlődési lehetőséget.

Egy fital fiú megbilincselt kezekkel.
A KSH adatai szerint tavaly, a korábbi két évhez képest növekedett a gyermekkorúak által elkövetett bűnesetek száma. (Fotó:123rf)

A javítóintézet

A javítóintézet egy olyan intézmény, amelybe csak olyanok kerülhetnek, akik a huszadik életévüket még nem töltötték be. Olyan gyermekek kerülnek ide, akiknek a nevelése érdekében intézeti elhelyezés szükségességét ítélték meg. Ezt az ítéletet bármilyen bűncselekmény elkövetése esetén kiszabhatják.

A javítóintézet tehát egy olyan hely, ahol az oda kerülő fiatalkorúakat megpróbálják visszavezetni a normák világába. Amellett, hogy tanítják őket, megpróbálnak nekik egy mintát és egy utat mutatni, hogy amikor kikerülnek tudják az ott megalapozottakkal újrakezdeni az életüket.

Gyermek- és ifjúsági felügyelő szakma

A gyermek- és ifjúsági felügyelő szakma az, amellyel többek között javítóintézetben is lehet dolgozni. Ez egy nagyon fontos szakma, hiszen a javítóintézetben a felügyelők azok, akik napi kapcsolatot ápolnak az ott lévő fiatalokkal. Ők segítik a gyermekeket és fiatalokat abban, hogy a javítóintézetből kikerülve új életet tudjanak kezdeni.

A felügyelő feladata a javítóintézetben elhelyezett gyermekek és fiatalok gondozásában, nevelésében, és egyéb fejlesztési tevékenységeiknek a szervezésében való részvétel, valamint a háztartási feladatok ellátásában való segítség.

Fontos ehhez a szakmához a gyermekek szeretete és nagyfokú empátia, hiszen az oda kerülő gyerekek nagy százaléka nehéz körülmények közül érkezik, így szükségük van arra, hogy valaki figyeljen rájuk. Mindeközben viszont határozottnak kell lenni, hogy hallgassanak a kimondott szabályokra és betartsák őket. A motiváló képesség is nagyon fontos készség itt, hiszen motiválni kell őket arra, hogy próbálják meg elérni az álmaikat, tegyenek érte, hogy jobb életük lehessen a kikerülésük után.

Azoknak ajánlott ez a szakma, akik a hivatásuknak tekintik a támogatásra szoruló gyermekek és fiatalok gondozását, nevelését és segítését.

A szakmához tartozó képzés hároméves, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A javítóintézet mellett egyéb gyermekvédelmi intézményekben is el lehet vele helyezkedni.

A négy magyar javítóintézet

Magyarországon négy javítóintézet található. A fiúknak van Budapesten, Aszódon és Debrecenben. A lányoknak pedig az országban egyetlen javítóintézet van, amely a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon. 

A gyermek- és ifjúsági felügyelőnek a fiatalok segítése mellet, a saját lelki egészségére is fontos figyelnie. A mentális képességeikre hatással tud lenni az évszakok váltakozása is. Ha érdekel, hogy milyen hatással van ránk az ősz, akkor olvasd el ezt a cikket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.