Hankó Balázs: Előzetes hallgatói jogviszonnyal díjaznák a szakképzés legjobbjait

Szerző: | 2023. december. 19. | Fősodor

A képen Hankó Balázs államtitkár látható.

Akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van – mondta Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Keleti Károly Közgazdasági Technikumában tartott pályaorientációs órán hétfőn Budapesten.

A múlt héten fogadta el az Országgyűlés a felmenő rendszerben induló újítást, amely megkönnyíti az egyetemre való bejutást a szakképzésben tanuló fiatalok számára-közölte Hankó Balázs. 

A 2024-es felsőoktatási felvételi időszak újdonságait bemutató foglalkozáson Hankó Balázs kiemelte: az egyetemek az idei évtől nagyobb mozgásteret kapnak abban, hogy mely tantárgyakat fogadják el és milyen pluszteljesítményért adnak többletpontot a diákoknak. Az intézmények joga lesz arról is dönteni, hogy milyen esetekben kérnek közép-, vagy emelt szintű érettségit a leendő hallgatóktól.  

A felsőoktatásba jelentkezőknek érdemes emelt szintű érettségit tenniük, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok.

„A magyar egyetemek nagyon jók, és egyre jobbak lesznek. Míg öt évvel ezelőtt 7 magyar egyetem szerepelt a világ 30 ezer felsőoktatási intézményének legjobb öt százalékában, idén már 12 ilyen egyetemünk van. ”

– emelte ki Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Közel félmillió végzett egyetemista adatait tartalmazó diplomás pályakövetési rendszer eredményei alapján a végzett hallgatók átlagosan hat hét alatt „elkelnek a munkaerőpiacon”, sőt egyes szakterületeken ennél is hamarabb. A gazdasági területen átlagosan mindössze 33 nap telik el a diplomaszerzéstől az elhelyezkedésig, ismertette az államtitkár.

Az átlagbérhez képest 1,3-szor magasabb fizetéssel számolhatnak a diplomás pályakezdők, sőt mérnöki terület esetén kétszeres, informatikusok esetén két és félszeres bérszorzó a jellemző, mondta el Hankó Balázs.  

Tavaly tíz felvett diákból nyolc állami ösztöndíjjal kezdhette meg a tanulmányait, ami nemzetközi összehasonlításban is szinte egyedülálló.
Egy hallgató felsőoktatási tanulmányait átlagosan hatmillió forinttal támogatja az állam, emellett éves szinten 72 milliárd forintot tesz ki az egyéb – például tanulmányi, szociális, kiválósági – ösztöndíjakra fordított támogatások összege – fűzte hozzá Hankó Balázs.

„Célunk, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem bekerüljön a világ legjobb 100 egyeteme közé, három magyar intézmény pedig bejusson a legjobb európai százba”

– jelentette ki az államtitkár.

A közelmúltban indított Pannónia Ösztöndíjprogram is az oktatási, kutatási kiválóság erősítését, egyúttal a nemzetközi ranglistákon való előrelépést célozza.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.