Hol dolgoznának leginkább a pályakezdő fiatalok?

Szerző: | 2023. augusztus. 21. | Munka

A képen fiatalok láthatók munkaegyezettés közben.

A Zyntern Magyarország pályakezdő és gyakornoki állásportál által háromezer fős mintán végzett kutatási eredmények alapján a 16-28 éves fiatalok munkahellyel kapcsolatos elvárásai nem változtak a korábbi évekhez képest. Magas fizetési igények, nemzetközi vállalatok preferálása és külföldi munkavállalás tervezése jellemzi a pályakezdő fiatalokat.

A munkahely választáskor továbbra is a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a magyar fiataloknak.  A pályakezdők nettó bérigénye átlagosan 379 000 forint, ami a múlt évi fizetési igényekhez képest 17 százalékkal emelkedett. A nemek közötti bérigény szakadék a tavalyi évhez képest nem változott, továbbra is 20 százalékon stagnál. A következő öt évben a fiatalok közel fele külföldi munkavállalást tervez, ezekhez a tervekhez igazodva a nemzetközi nagyvállalatokat preferálják a leginkább.

A Zyntern.com hatodik alkalommal bonyolította le a Nagy Pályakezdő Kutatását, melynek fókuszában a hazai 16-28 éves korosztály munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt.

A kutatásban azt vizsgálták, hogy  

  • milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők munkahely választás során
  • mekkora a nettó fizetési igényük és
  • milyen munkáltatókat találnak vonzónak

A kutatásban résztvevő pályakezdő fiatalok demográfiai jellemzői

A kutatásban részt vevő 3000 fő 40 százaléka férfi, 60 százaléka pedig nő volt. A kérdőívet kitöltők közel fele (47 százalék) életkor szerint a 20-22 éves korcsoportba tartozott. A válaszadók körében magasabb volt a fővárosban élők aránya. (65 százalék budapesti, 35 százalék vidéki) Az idei kutatásban több mint 60 intézmény képviselőitől és több, mint 10 különböző szakterületről érkeztek válaszok.

Mit preferálnak a pályakezdők

A kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendjében a versenyképes fizetés szerepelt az első helyen. Hasonlóan fontos szempont volt még a fiatalok számára a teljesítményük elismerése és a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők szem előtt tartják továbbá, ha egy munkáltató megbízható és stabil, valamint fejlődési- és karrierlehetőséget is biztosít számukra- derült ki a kutatásból. Ezzel szemben az otthoni munkavégzés és a társadalmi felelősségvállalás kevésbé meghatározó a pályakezdők számára.

A nemek közötti válaszokat figyelembevéve a nők általában fontosabbnak értékelték egy munkahelynél a megbízhatóságot, sokszínűséget és a vállalat társadalmi felelősség vállalását, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiaknak lényegesebb a kiemelkedő és friss technológiákkal való munkavégzés.

A budapesti pályakezdő fiatalok magasabbra értékelték a vállalat nemzetközi hátterét, az otthoni munkavégzést és a versenyképes fizetést, míg a vidéki válaszadóknak fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása és hírneve.

Pályakezdő bérigények

A válaszadók átlag fizetési igénye nettó 378 600 forint volt, ami az előző év bérigényéhez képest 17 százalékkal, vagyis 57 000 forinttal emelkedett. A kitöltők legnagyobb arányban a 301 000 – 325 000 forintos bérsávot jelölték meg, mint ideális pályakezdő fizetést.  A férfiak 423 800 forintos és a nők 351 800 forintos fizetési igénye közötti arány az előző évhez képest nem változott. (20 százalék)

A budapesti és vidéki válaszadók átlag nettó fizetési igénye nem mutat a nemekhez hasonló, jelentős különbséget. A vidéken élő pályakezdő fiatalok fizetési igénye mindössze 7000 forinttal kevesebb, mint a fővárosban élő 18-26 év közöttiek átlagos bérigénye.  

Szakterületi bontás szerint, a legmagasabb átlagos fizetési igényeket a mérnök (440 000 forint), az IT/Technológia (430 000 forint), valamint az államtudomány (383 000 forint) területeken várnák a válaszadók. A legalacsonyabb igényei az agrár (335 000 forint) és a bölcsészettudomány (329 000 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak. Érdekesség, hogy a gimnazisták nettó bérigénye (334 000 forint) magasabb, mint a bölcsész szakterületet képviselő kitöltőké.

A képen aprópénzekbők kirakott tornyok láthatók, emojikkal.
A pályakezdő fiatalok nettó bérigénye 17 százalékkal emelkedett a tavalyi felmérés óta, azonban a nemek közötti bérigény szakadék nem változott, 20 százalékon stagnál. (Fotó:123rf)

Hol dolgoznának szívesen

A különböző munkáltatói típusok közül a pályakezdők számára a nemzetközi nagyvállalatok a legvonzóbbak. A válaszadók kétharmada (71 százalék) ebben a szektorban dolgozna szívesen. Népszerűek továbbá a kis- vagy középvállalatok és a hazai nagyvállalatok.  Az állami szektorban azonban kevés fiatal dolgozna szívesen (15 százalék).

A nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok közel fele gondolkodik arról, hogy az elkövetkezendő 5 évben külföldönvállal munkát.  Érdekesség továbbá, hogy míg az idősebb korosztály vállalkozási kedve csökkent a tavalyi évhez képest, a 16-19 éves kitöltők több mint fele saját vállalkozásban gondolkozik hosszú távon.

A korábbi évekhez hasonlóan a Zyntern, idén is megkérdezte a pályakezdő fiatalokat, mely munkaadókat gondolják a legvonzóbbnak. A kutatásban résztvevők szabadszavas formában, legfeljebb 5 cég említésével adhatták meg azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának.

A legnépszerűbb munkáltatók versenyét a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon pedig az OTP Bank Nyrt. végzett. Az élvonaban helyett kapott még a Richter Gedeon Nyrt., a MOL Nyrt., az Audi Hungaria Zrt., a KPMG Hungary, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az Egis Gyógyszergyár Nyrt, a Samsung Zrt., a Google Hungary Kft., a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. és a Mercedes-Benz Hungária Kft.

A 2023. évi Nagy pályakezdő kutatás TOP 30-as listájában kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak.

A képen egy home office munkaállomás látható.
Az otthoni munkavégzést kevésbé preferálják, a nemzetközi háttérrel rendelkező vállalatok vonzóbbak a felmérésben résztvevő fiatalok számára. (Fotó:123rf)

Legnépszerűbb munkáltatók tanulmányi terület szerint

A legnépszerűbb munkáltatókra adott voksokat tanulmányi terület és szakmai háttér alapján is vizsgálták a kutatók.

Ezalapján a gazdasági terület dobogós vállalatai az OTP, majd a Mol és végül a Telekom. A negyedik helyen holtversenyben a Bosch és a KPMG osztozik, az utánuk következő helyen pedig a Morgan Stanley áll. A TOP 10-be bejutott még az AUDI HUNGARIA, a Deloitte, az Ernst & Young, a PwC Magyarország és az Unilever.

IT és technológia területen ismét a Telekom nyerte el az aranyérmet. Másodikként az OTP-t, harmadikként pedig a Morgan Stanley-t preferálták leginkább a pályakezdő fiatalok. A TOP 5-ben helyet kapott még a Robert Bosch Kft. és a Google. Az informatikai végzettséggel rendelkező fiatalok körében az AUDI, a Microsoft, az Evosoft, a MOL és az IBM számított népszerűnek.

A műszaki és mérnöki területen holtverseny alakult ki a legnépszerűbb munkáltató esetében. Az AUDI és a Bosh közösen vezetik a listát 2023-ban. A dobogóra került még a Siemens és a KNORR-BREMSE, utánuk pedig a Richter és a MOL következett. A TOP 10-ben a Mercedes-Benz, az Egis, a Samsung és az MVM került még be.

A társadalomtudományi kategória első helyét az OTP Bank nyerte. A második helyezésen a Telekom és a MOL osztozik, őket követi a KPMG, a Bosch és a Vodafone. Meghatározó még a területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Google, a Morgan Stanley, az RTL, valamint az Aldi.

A bölcsészettudományi terület legkedveltebb munkáltatója a Telekom lett a legnépszerűbb munkáltató. Majd a Bosch, míg a harmadik helyen a Samsung és a Vodafone osztozik. A Google és az Aldi is bekerült az első öt legvonzóbb cég közé. A bölcsészek toplistájában előkelő helyet kapott az OTP Bank, a BP, az IKEA, a Libri, valamint az Apple is.

A természettudomány területen a Richter Gedeon Nyrt. nyerte el a leginkább a pályakezdők tetszését. Hasonlóan népszerű az Egis Gyógyszergyár Nyrt. és a SANOFI-AVENTIS Zrt. A TOP 10-es listára felkerült még az OTP, a Magyar Telekom, a MOL, a Bosch, valamint a Samsung.

Az agrár területről érkező pályakezdő fiatalok a KITE Zrt-nél dolgoznának legszívesebben, de szívesen munkát vállalnának a Bayer Hungária Kft. és a Nestlé Hungária Kft-nél is. Az agrár végzettséggel rendelkezők többen voksoltak a Bonafarm Zrt-re is, de a NÉBIH és a Corteva preferálása is meghatározó.

Jog és államtudomány területen tanult pályakezdő fiatalok leginkább ügyvédi irodákat preferálnak, de vonzónak tartják a bíróságot, ügyészséget és az Igazságügyi Minisztérium intézményét is. Cégek közül dobogóra került a KPMG Hungary, a MOL Nyrt, a Deloitte Magyarország és az Ernst & Young Tanácsadó Kft.

Az egészségügyi kitöltők közül sokan kórházakat és klinikákat jelöltek meg. Cégeket tekintve első helyre került a Richter Gedeon Nyrt., utána következett a GE Hungary Kft., majd a Danone Kft.

Munkakeresésre használt információs csatornák

A válaszadók leginkább az adott vállalat honlapján, karrieroldalakon és ismerősökön keresztül tájékozódnak a cégekről munkakeresés, jelentkezés során. A különböző social média felületeket – Instagram, a YouTube és a TikTok – kevésbé használják erre a célra. Míg a válaszadók leggyakrabban látogatott felületként a LinkedIn, a Profession.hu és a Zyntern.com oldalakat jelölték meg.

Hasonló felmérés készült a Work Force megbízásából is. A 18 és 25 évesek körében végzett reprezentatív kutatás rávilágított, hogy a megkérdezettek kétharmada szeretne részt venni továbbképzéseken, amit a többség két éven belül meg is valósítana. A fiatalok új karrierlehetőségektől sem zárkóznak el, a pályakezdők 64 százaléka akár más szakterületet érintő tudást is elsajátítana a közeljövőben derült ki a Pályakezdő Index felmérésből.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen előnyökkel jár a szakmatanulás, olvasd el a témában írt cikket.

A 18-25 év közöttiek két szakmát államilag támogatott formában, ingyen tanulhatnak.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.