Hűtsd le az embereket! – a hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma

Szerző: | 2023. július. 21. | Mi leszek?

A képen egy klímát szerelő férfi látható

Itt a nyár, mindenki szenved a  melegtől hűtő- és szellőzőrendszer nélkül.  Milyen jó is az, ha ilyenkor az ember kicsit le tudja hűteni a lakást, hogy komfortosabban érezze magát, nem igaz? Csak pár gombnyomás, és máris könnyebben veszed a levegőt, jobb lesz a közérzeted. De addig a gombnyomásig hosszú az út, hiszen a  hűtő- és szellőzésrendszer megtervezése nem egyszerű munka. A rendszert ki kell építeni, a klímaberendezéseket be kell szerezni, fel kell szerelni, és végül nem árt tisztítani, karbantartani sem.

Miért érdemes ezt a szakmát választani?

A globális felmelegedés hatására egyre gyakoribb igény a megrendelők részéről, hogy a lakásban több kényelmet biztosító berendezés legyen. A kánikula mindenkire hatással van, és a klímagyártó berendezések piaca egyre népszerűbb, és egyre több eszközt kínál a megrendelőknek. Már nem számít luxusterméknek a hűtőrendszer a magyar otthonokban.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy meleg rossz hatással van az emberi szervezetre. Már írtunk korábban cikket arról, hogy a napszúrás, hőguta és hősokk mennyire káros ránk nézve, és ez fokozottan érvényes az idősebb emberekre.

Tehát ha valaki építkezésbe vagy lakásfelújításba kezd, akkor gyakran szembesül azzal, hogy a nyári meleg kivédésére érdemes fejleszteni az otthoni szellőzőrendszert, esetleg beszerelni a klímát.

A képen egy klímaberendezés látható
A nyári kánikula miatt egyre gyakoribb igény a hűtő- és klímarendszer beszerelése (Fotó: 123rf.com)

Képzések és készségek

A hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma több részből áll. Minden hűtéssel, klímával, hőszivattyúval, légtechnikával kapcsolatos ismeretet ennek a hároméves képzésnek a keretében sajátíthatsz el. Fontos, hogy ez a szakma jelentős kézügyességet, szerelési készséget igényel. Tudnod kell rendszerben gondolkozni, ismerned kell a megfelelő alkatrészeket, berendezéseket, műszaki ismeretekkel kell rendelkezned. A technikai rendszerek létesítése, szerelése, javítása és tisztítása, karbantartása mind megtanulható a szakképzésben, de a gyakorlati szakmai tudásodat a valódi munka során is folyamatosan fejlesztened kell a piaci változásokhoz igazodva.

Mivel a szellőzőrendszerek és a klímaberendezések is a már meglévő rendszerekre csatlakoznak rá, ezért fel kell tudnod mérni a helyszíni sajátosságokat, és úgy kell kalkulációt készítened a munkád beárazására, hogy minden plusz költséget előre láss. Tehát nem elég egyszerűen csak ismerni a berendezéseket, amiket te magad szerelsz, hanem át kell látnod egy más meglévő rendszer teljes képét, működését. A szabványos szerkezetek beüzemeléséhez szintén nem árt, ha kedveled a műszaki eszközöket, vagy épp a digitális eszközöket, ezek működéséhez szükséges készség fontosak a mindennapi munkavégzésben. 

Nagyon fontos, hogy a szerelési szakmákhoz általában szükséges a jó kommunikációs készség. Minden árajánlat és kalkuláció értékesítésnek számít, és neked nem csak felmérned kell a megrendelői igényeket, hanem olyan ajánlatot kell tudnod összeállítani, ami a lehető legjobban lefedi az ügyfél elvárásait, és meg kell győznöd őt arról, hogy neki az a legjobb, ha veled végezteti el a munkát.

A hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma jövője

A kllímaberendezések piaca folyamatosan bővül, fejlődik, és egyre nagyobb az igény a megfelelő szakemberekre, akik a szereléssel és a karbantartással is tudnak foglalkozni. Nagyon sokan vállalkozóként dolgoznak, de ezzel a szakmával építkezéseken is el lehet helyezkedni. Régebben jellemző volt, hogy a klímaberendezéseket csak a nyári időszakban keresték az emberek, de a hűtő-fűtő klímák megjelenésével akár a téli időszakban is felmerülhet a szerelési igény. Az is fontos információ, hogy a beszereléssel nem zárulnak le a feladatok, hiszen a klímákat minden évben legalább egyszer tisztítani szükséges, így ha egyszer már beszereltél egy eszközt valahol, akkor számíthatsz rá, hogy a karbantartás és a javítás miatt fognak még kereseni a megrendelők.

A képen egy klímát szerelő férfi látható
A hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma egyre népszerűbb, nagy a kereslet a megfelelő szakemberek iránt (Fotó: 123rf.com)

Mennyit lehet keresni a hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakmában?

A bérezés jelentősen függ attól, hogy egy cég alkalmazottjaként dolgozol, vagy saját vállalkozást indítasz. A www.fizetesek.hu oldalon a bruttó 266 ezer-698 ezer forintos bért jelölték meg ebben a szakmában. A kereseti lehetőségeknél szempont az is, hogy ez a szakma még mindig egy kicsit szezonális, ami azt jelenti, hogy a kánikula megérkezésével minden rugalmasságodra szükséged lehet, hogy bírd a munkát, de esélyes, hogy ebben az időszakban többet is tudsz keresni, mint a téli időszakban. A beszerelési, telepítési munka mellett pedig még mindig ott a szerelési, karbantartási feladat, ami talán nem hoz olyan nagy összeget, mint egy teljes rendszer kiépítése, de folyamatos bevételi forrásnak számít.

A szakmához tartozó Képzési és kimeneteli követelményeket itt találhatod.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.