Ingyenes gyermekfogászati szűrés és szaktanácsadás

Szerző: | 2023. június. 16. | Egészség

A képen egy fogászati székben ülő kislány egy műfogsort tart a kezében

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai több vidéki városban, a fővárosban és a határon túl is tartanak ingyenes gyermekfogászati szűrést és szaktanácsadást. A kezdeményezés már a tavalyi év során is elérhető volt. A tapasztalatok szerint a tavalyi szűréseken megjelent gyermekek több mint a felének volt szuvas foga.

Gyermekfogászati állomások

A programot az OTP Bank támogatja. A mozgó fogászati rendelőt egy autóbuszból alakították ki, és a járművet az OTP Bank 1995-ben adományozta a gyermekmentőnek. A busz tavasztól őszig járja az országot, a rendszeres fogászati ellátásban nem részesülő gyermekek szűrése és vizsgálata játékos formában zajlott. A tavalyi OTP Bank Fogászati Roadshow-nak tizenegy állomása volt, a Városligeti Gyermeknap mellett Jászberényben, Gyulán, Balatonfenyvesen, Biharnagybajomban, Bábolnán, Telkiben, Hencidán, Fóton, Szentpéterszegen és Makón összesen 3300 gyermek fogazatát nézték át ingyenesen a szakorvosok.
Idén a 31. Városligeti Gyermeknapon csaknem 500 gyermeket vizsgáltak meg az önkéntes fogorvosok, ahol kiderült, hogy a megjelentek 55 százalékának van szüksége fogszuvasodás miatti kezelésre. A turné idei második állomásán múlt csütörtökön Tatabányán a Pólya György Általános Iskola tanulóinak fogait nézték át a szakemberek.

A képen egy gyerek ül a fogorvosi székben, a szájába mutat, a fogorvos pedig belenéz a szájába
Az eddigi tapasztalatok szerint a vizsgált gyermekek jelentős részénél találtak fogszuvasodást a szakemberek (Fotó: 123rf.com)

A további állomások az alábbiak lesznek:

  • június 22-28. között Balatonfenyvesen,
  • szeptember 1-3. között Budafokon,
  • szeptember 18-án kezdődő héten Gyulán,
  • szeptember 28. és október 1. között Fóton,
  • október 5-6-án Debrecenben,
  • október 7-15. között Erdély.

Megelőzés

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szájhigiéniáról és biztonságos internetezésről szóló oktatása is. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, valamint táplálkozási tanácsokat is kapnak. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a fogmosás. Emellett az oktatás során táplálkozási tanácsokat adnak a gyerekeknek, és a mentális egészség megőrzéséhez szükséges információkkal is ellátják a résztvevőket, például a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire is felhívják a figyelmet. Ezt a kezdeményezést a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága támogatja.
Az előadások ingyenesen megrendelhetők az NGYSZ honlapján.

Ha érdekel mi okozhatja a serdülőkori szédülést, olvasd el cikkünket!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.