Beszéljünk a cukorbetegségről az inzulin évfordulója alkalmából!

Szerző: | 2024. január. 11. | Egészség

Az inzulin fontos szerepet játszik a cukorbetegek életében. (Fotó: 123RF)

Az inzulin egy hormon, amely a cukorbetegségben szenvedőknek nyújt segítséget. Ma 102 éve használták először.

Mennyire számított súlyos betegségnek a cukorbetegség az inzulin feltalálása előtt?

Még 1920-ban is halálos kórnak számított, amire nem volt ellenszer. Ezért számított óriási orvosi áttörésnek az inzulin felfedezése, amiért Frederick Grant Banting és John James Rickard Macleod 1923-ban meg is kapták megosztva a Nobel-díjat.

Két különböző cukorbetegséget is megkülönböztetünk

Az 1-es típusú cukorbetegség egyfajta autoimmun betegség.

A kettő közül ez a súlyosabb. Esetében az immunrendszer hibásan működik: nem ismeri fel, sőt idegenként azonosítja saját sejtjeit. Ezután ráadásul olyan antitesteket termel, amelyek a szervezet saját inzulintermelő sejtjeinek elpusztítására törekszenek.

Kialakulásának oka gyakran örökletes, de vírusok is okozhatják (pl.: rubeola, mumpsz, citomegalovírus). Sajnos nem gyógyítható, de nagyfokú odafigyeléssel kordában tartható. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőket inzulinpótlással kezelik: akár napi 5 injekciót kell beadniuk maguknak. Emellett nagyon fontos számukra a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás.

A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben az inzulinrezisztencia talaján alakul ki.

Gyakran tünetmentes vagy olyan tüneteket produkál, amelyeket más betegségnek tudnak be. Ez a betegség leggyakrabban a nem megfelelő életmód hatására alakul ki. Kezelésére az életmódterápia mellett akár inzulinpótlásra is szükség lehet.

Hogyan állapítható meg, mennyi inzulint kell beadni?

A cukorbetegség diagnosztizálása után az első fontos lépés a megfelelő napi inzulin mennyiség megállapítása, amelyben minden esetben szakorvos segítségét kell kérni. A beadandó mérték minden ember esetében egyedi. Az irányelvek, amelyek megkönnyítik a szükséges inzulinmennyiség megállapítását: az elfogyasztott szénhidrátok számolása, a folyamatos vércukorszint ellenőrzés és vércukornapló vezetése.

A pen tű

Ma már szinte kivétel nélkül minden cukorbeteg pen tű segítségével adja be a számára szükséges inzulinmennyiséget Magyarországon. Ez a gyermekek és az idős polgárok számára is biztonságos. Fontos, hogy a pen tűt legalább 10 másodpercig nem szabad kihúzni a bőrből a szúrást követően, ugyanis ellenkező esetben visszaszivároghat az inzulin. A megfelelő méret is lényeges, rövid tűt például főleg csak gyermek esetében érdemes használni.

Hány cukorbeteg él Magyarországon?

Egyes becslések szerint ez a szám ma már a másfél millióhoz közelít. A KSH felmérése szerint 2019-ben már több mint 1,1 millió felnőtt és több mint ötezer gyermek élt a betegséggel. A felnőtt cukorbetegek száz lakosra jutó száma húsz év alatt megháromszorozódott, és a cukorbetegség kialakulásának gyakorisága az életkorral emelkedik.

Képzési programok – Diabétesz tanoda

A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nemcsak a gyermekek és a családok számára igényel odafigyelést, hanem a környezetet is szükséges felkészíteni a diabéteszhez kapcsolódó alapvető ismeretekre, tennivalókra.

A Szurikáta Alapítvány évek óta szervez cukorbeteg gyerekek közösségi fogadását segítő pedagógusképzéseket. Az ingyenes képzéseket évente legalább négy alkalommal hirdetik meg. Az aktuális képzések időpontjáról az alapítvány honalapján lehet tájékozódni.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.