Kezdődik a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Szerző: | 2024. január. 6. | Kikapcs

A képen egy cirkuszi sátor látható.

Január 10-én kezdődik a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. Az év első cirkuszfesztiválján négy különböző show, több, mint ötven produkció, tudományos konferencia, és cirkusztörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen jelen vannak a legkiválóbb cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta minden alkalommal magyar gálát is tartanak a fesztivál keretein belül.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által szervezett eseményen több mint ötven produkcióban mintegy száz artista vesz részt a világ minden tájáról.

A cirkuszfesztivál programja

A világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje idén január 9-én nulladik nappal, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával indul a Hippodromban.

 A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos programja másnap, január 10-én kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val, amelyen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál artistaművészei.

A hat napig tartó rendezvényen a nézők megcsodálhatják a Red, a Green, a White Show-t is. Január 15-én, az utolsó nap lesz a gálával egybekötött díjátadó ünnepség. A produkciókat nemzetközi és magyar zsűri egyaránt pontozza, a nagydíjak között arany, ezüst és bronz fokozatot is odaítélnek, átadják az Európa-díjat és különdíjakat is kiosztanak.

Az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) január 11-i konferenciáján a Vajdahunyad várában hét ország tizenhét előadása hangzik el, köszöntőt mond Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti központ főigazgatója, a nyitóelőadást Helmut Grosscurth, az ECA ügyvezető igazgatója tartja.

A képen két lány cirkuszi akrobata mutatványa látható a levegőben.
A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, Kristóf István a legendás artista kezdeményezésére indult 25 évvel ezelőtt. (Fotó:123rf)

Cirkusz, oktatás, örökség

Az  ECA nemzetközi tudományos konferencián 9 országból érkezett előadók számolnak be saját cirkuszkutatási eredményeikről.

A konferencia idén a cirkuszi kultúra aktuális európai kérdéseit járja körül, mások mellett olyan témákat, mint az állatjólét, a cirkusz kulturális elismertsége, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a cirkuszi felsőoktatás, a cirkuszi örökség és a cirkuszi muzeológia.

Cirkusztörténeti kiállítás

A Csodálatos cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításnak a városligeti Vajdahunyad vára ad otthont, amely január 11-én nyitja meg kapuit a közönség előtt.

A tárlat tizenöt ország közös rendezvénye, amelyen először lesznek együtt láthatók a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képző- és filmművészet jeles alkotásai, valamint a nemzetközi cirkuszi örökség legizgalmasabb külföldi gyűjteményei.

Vonz a cirkusz varázslatos világa?

Ha nemcsak nézőként, hanem akár fellépőként is szeretnél részese lenni egy ilyen rangos eseménynek a szakgimnáziumi képzés lehetőséget biztosít erre. Ahol a különböző tanulmányi területeken, akár akrobata, zsonglőr vagy bohóc szakképesítést is lehet szerezni. A részleteket a témához kapcsolódó cikkünkben találod.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.