A 10 legnépszerűbb szakképesítés a szakgimnáziumokban

Szerző: | 2023. november. 3. | Iskolák

Artista lány fehér ruhában piros kötélen lóg.

A szakképzés intézményi szerkezetének átalakulása óta két intézménytípusban, a technikumi és a szakképző iskolai képzésben lehet tanulni.  A 2020-ban történt átalakítás, hogyan érintette a szakgimnáziumokat? Mit és meddig lehet ebben az intézményi formában tanulni? Melyik a legkeresettebb szakképesítés? Az Oktatási Hivatal statisztikai adatai alapján ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A szakképzés intézményi szerkezete a kormány által 2019-ben elfogadott Szakképzés 4.0 stratégia alapján a 2020/21-es tanévtől átalakult.  Az addig működő intézményi struktúrát – szakgimnázium, szakközépiskola – felmenő rendszerben a nagyobb rugalmasságot és intézményi átjárhatóságot biztosító intézménytípusok, a technikum és a szakképző iskola váltotta fel. Így a változások miatt már csak kifutó rendszerben működnek a régi típusú szakgimnáziumi és a szakközépiskolai osztályok.

A szakgimnázium elnevezés 2020 szeptembertől az öt évfolyammal működő, művészeti, pedagógiai, illetve közművelődési képzést folytató nevelési-oktatási intézményt jelöli. A szakgimnázium érettségi végzettség és a szakképzési törvény szerinti szakképesítés megszerzésére készít fel a tanulókat.

Három tanulmányi területen 139 szakképesítés megszerzésére van lehetőség, többek között akrobata, zsonglőr, klasszikus zenész vagy az ötvös és a különböző egyházzenész képzések. De a hangszerkészítő és javító szakképesítések vagy a képző-, és iparművészeti területi képzések is szakgimnáziumi keretek között folynak. A szakgimnáziumban oktatható összes szakképesítést a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 9. számú melléklete tartalmazza.

Mosolygó bohóc kezében nagy csokor színes lufival.
A leendő bohócok is a szakgimáziumokban tanulnak. (Fotó:123 rf)

A tavalyi tanévben 68 intézmény 75 feladatellátási helyen, 408 tanulmányi területen hirdetett képzést.  Az általános felvételi eljárás lezárását követően a szakgimnáziumi férőhelyek alig több, mint felét (53 százalék) töltötték be.

A szeptemberben induló tanévben a felvett tanulók száma alapján kiemelkedően magas a művészet tanulmányi területen tanulók arány, ezt követi a pedagógiai terület, míg végül a közművelődés területe.

TOP 10 szakképesítés a szakgimnáziumokban

Az Oktatási Hivatal honlapján közzé tett adatok alapján szakgimnáziumokban megszerezhető szakképesítések közül a képző- és iparművészeti szakképesítések voltak a legnépszerűbbek.

A dobogó tetején a művészeti grafikus, majd a mozgókép és animációtervező szakirány szakképesítés áll. A bronzérmet a festő szakmairányon tanulni vágyók szerzeték meg.

SzakképesítésSzakirányFelvett tanulók száma (fő)
képző- és iparművészeti munkatársMűvészeti grafikus423
képző- és iparművészeti munkatársmozgókép és animációtervező144
képző- és iparművészeti munkatársfestő117
színész II.színházi- és filmszínész81
képző- és iparművészeti munkatársdivatstílus- és jelmeztervező80
képző- és iparművészeti munkatársművészeti és médiafotográfus80
táncos II.kortárs-, modern táncos79
pedagógiai munkatárspedagógiai asszisztens71
táncos II.néptáncos59
klasszikus zenész II.klasszikus zenész – húros-vonós58
A 10 legkeresettebb szakképesítés a szakgimnáziumokban a felvett tanulók száma alapján – Adatok forrása: Oktatási Hivatal

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.