Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szerző: | 2023. szeptember. 25. | Kikapcs

Múzeum virágos kertben Szegeden.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. Az országos eseményre közel 130 múzeum 700 különböző programmal várja az érdeklődőket szeptember 25. és november 12. között.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények 10 tematika köré szervezték meg a programjaikat

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozat szeptember 25-én az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődik, amelyen átadják a múzeumpedagógiai nívódíjakat, a múzeumpedagógiai életműdíjat és a Családbarát Múzeum-elismeréseket is.

Kiemelte, hogy a programsorozathoz csatlakozó intézmények idén tíz tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az év újdonsága a „Csak természetesen” témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.

A fiatalokat célzó tematika idén a Kerülj pályára! alcímet kapta, amely bemutatja, hogy a múzeumoknak milyen lehetséges eszközeik vannak a fiatalok megszólítására és hogyan nyújtanak támogatást számukra a készségfejlesztés és a pályaválasztással összefüggésben.

A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szerveznek majd az intézmények foglalkozásokat, valamint olyan programokat is kínálnak, amelyek oktatási intézményekbe, vagy idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.

 A Múzeumi kulisszatitkok alcím alatt a muzeális intézmények látogatói előtt a hétköznapokban elzárt anyagokba, vagy a múzeumi szakemberek munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Az Értékeink újratöltve című témakör célja pedig, hogy a szellemi kulturális örökségvédelmet kreatív múzeumi eszközök segítségével ismertesse meg a rendezvény látogatóival.  Régi hagyományok és ősi szokások kerülnek előtérbe.

A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére fókuszálnak, a Múzeumi szünetelő rendezvényei pedig az őszi szünet alatt kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekek és a családok számára.

 A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kézműves foglalkozásokra és az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat, de megszervezik a Tanárok és óvodapedagógusok napját is, amelynek keretében a kiállítóhelyek bemutathatják, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést és a gyermekek fejlesztését. A Szakmai programok tematikán belül pedig a fesztivál idei, kiemelt témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, könyvbemutatókat és workshopokat rendeznek.

Érdemes figyelemmel kísérni a fesztivál honlapját, ahol folyamatosan frissülő információkat osztanak meg a rendezvényről a szervzők. A programokról itt olvashatsz bővebben.

Ha szívesen jársz múzeumba ajánljuk ezt is.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.