Középiskolai felvételi – Elindultak a nyílt napok a középiskolákban

Szerző: | 2023. szeptember. 27. | Iskolák

iránymutató táblák

A pályaválasztás előtt álló családoknak fontos kérdésben kell döntést hozni.  Milyen területen, melyik iskolában tanuljon tovább gyermekük? A megfelelő iskola és képzés kiválasztásában a középiskolai nyílt napok nyújtanak segítséget, amelyekre minden pályaválasztás előtt álló fiatalnak érdemes ellátogatni.  A legtöbb intézmény október közepén nyitja meg kapuit a továbbtanulás előtt állóknak, azonban vannak olyan intézmények, ahová már korábban is el lehet látogatni.

Miért érdemes részt venni a nyílt napokon?

A középiskola kiválasztásánál sok szempont mérlegelése után születik döntés. Hogy végül melyek lesznek azok az intézmények, amelyeket a felvételizők megjelölnek a jelentkezési lapon, számos tényező befolyásolja. A döntést a tények mellett a személyes benyomások is meghatározzák. 

A választás még nehezebb, azok számára, akik nem tudják, mit tanulnának szívesen, milyen szakma illik hozzájuk vagy hogy gimnáziumban vagy a szakképzésben érdemesebb továbbtanulni?

A felmerülő kérdésekre a középiskolák által meghirdetett nyílt napok során kaphatnak választ a pályaválasztás előtt állók.  A tanulmányi területekkel kapcsolatos kérdések mellett az iskola által kínált szabadidős és közösségi tevékenységekről is lehet tájékozódni. 

A személyes látogatás lehetőséget biztosít az iskolában tanító oktatókkal és pedagógusokkal való találkozásra. Emellett a nyílt órákon az iskolába járó diákokkal is meg lehet ismerkedni.

A Fővárosi és Pedagógiai Szakszolgálat honlapján megtekinthető az aktuális tanév nyílt napjainak listája. A látogatás előtt érdemes az iskola honlapján is tájékozódni a részletekről. 

SzakMÁzz! Budapest pályaválasztási kiállítás

Már elindult a regisztráció Budapest egyik legnagyobb rendezvényére, amelyet 2023. október 18-19 között a BOK Csarnok „A” pavilonjában tartanak. A „SzakMÁzz!” Pályaválasztási Kiállítás célja, hogy segítséget nyújtson a szakmaválasztáshoz kapcsolódó információk megszerzésében. Az eseményre a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló, általános iskolásokat és a szakképzettséggel nem rendelkező középiskolásokat is várják.

A rendezvényre kizárólag előzetes regisztrációt követően lehet ellátogatni.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.