Ezeket a dátumokat tartsd észben, ha középiskolai felvételire készülsz

Szerző: | 2023. augusztus. 30. | Fősodor

naptár bejegyzés

Néhány napja hivatalossá vált hogyan alakul a következő tanév. Mikor kezdődik a suli, meddig tart a tanév, hogyan alakulnak a szünetek. A pályaválasztás előtt álló tanulóknak azonban a középiskolai felvételivel kapcsolatos határidők lehetnek most a legfontosabbak. Összeszedtük, mikor, milyen határidőre kell figyelni.

Január 20-án startol a középiskolai felvételi 

A 2023/2024 tanévben az általános középiskolai felvételi január 20-tól május 02-ig tart. Január 20-án szombaton 10 órától kezdődnek a központi írásbeli felvételi vizsgák, ami a kilencedik évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőket érinti, de azok a diákok is ekkor felvételiznek, akik 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokban tervezik a továbbtanulást. 

A központi írásbeli felvételi előtt azonban még van egy fontos tennivaló. Még ebben az évben, jelentkezni kell a vizsgára. Határidő:2023. november 30. Az írásbeli vizsga eredményéről február 9-ig küld tájékoztatást az intézmény a tanulóknak.

teszt lap
A középiskolai felvételi előtt álló diákok 2024. január 20-án írják a központi írásbelit. (Fotó:123rf)

Jelentkezés leadása: február 21.

A jelentkezéshez tanulói adatlapra és jelentkezési lapra van szükség. Fontos, hogy a jelentkezési lapokat iskolánkként kell kitölteni. Aki 9. évfolyamra jelentkezik a jelentkezési dokumentumokat az általános iskola végzi, viszont az eddigi gyakorlat szerint a 6 vagy 8. osztályos gimnáziumba jelentkező tanulóknál a szülőnek kell kezdeményezni.

Márciusra tervezhető a szóbeli

A szóbeli vizsgák 2024.március 4-20 között lesznek. A középfokú iskola március 22-ig nyilvánosságra hozza a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét. 

Sorrend módosítása: április 10-ig

Az ideiglenes felvételi jegyzék alapján amennyiben szükséges módosítható a középiskolai jelentkezés sorrendje. A módosítást a jelentkezéskor leadott tanulói adatlapon lehet jelölni, amely a középiskolákat, de a korábban jelölt tanulmányi területet is érintheti. Fontos, hogy a sorrenden egyszer lehet módosítani és ekkor már nem lehet új iskolát jelölni. 

Középfokú iskolai felvételről értesítés

Minden tanuló, aki a 2023/2024 tanévben jelentkezik középiskolába, jövő május 2-ig megkapja a felvételi eredményéről az értesítő levelet. Azok a diákok, akiket nem vesznek fel, rendkívüli felvételi eljárásban tudnak középiskolába jelentkezni, amely a tanév rendjéről szóló rendelet szerint 2024. május 6-augusztus 31. között lesz esedékes. 

Olvastad már? Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.