Közlekedésautomatikai technikus – Felelősségteljes munka a biztonságos közlekedésért

Szerző: | 2023. december. 14. | Mi leszek?

A képen az ellenőrzést végző közlekedésautomatikai technikus látható.

Ahhoz, hogy a kötöttpályás közlekedési eszközökön biztonságosan utazhassunk, sok szakember összetett munkájára van szükség. Közülük emeljük most ki a közlekedésautomatikai technikust, aki a jelző- és a biztosítóberendezések megfelelő működéséért felel.

A közlekedésautomatikai technikus feladatai

A közlekedésautomatikai technikus a kötöttpályás közlekedés területén dolgozik: a vasút-, a metró-, és a villamosvonalak automatizálási és karbantartási feladatait végzi, jelző- és biztosítóberendezéseket üzemelteti. Munkája ötvözi az elektrotechnikai, elektronikai, valamint az alapvető vasúti ismereteket.

Munkája során üzemelteti és karbantartja az állomási és nyíltvonali biztosítóberendezéseket, elvégzi az előírt méréseket. Ellenőrzi a berendezések szerkezeti elemeinek működési és áramköri paramétereit és műszaki állapotát, szükség esetén korrigálja a beállításokat. Mérnöki irányítás mellett szervezi és koordinálja a közlekedésautomatikai berendezések építését, üzemeltetését, javítását és ellenőrzését.

Hiba vagy probléma során arra törekszik, hogy a vasúti forgalom mielőbb helyreállhasson. Üzembe helyezések, fő vizsgák és átalakítások során részt vesz a munkálatokban. Az előírt működés- és biztonságtechnikai vizsgálatokat és a szükséges javításokat elvégzi, a nem javítható alkatrészeket cseréli. A berendezések működőképességének megőrzése érdekében ellenőrzi a villamos csatlakozásokat és kötéseket.

Felelősségteljes munkakör

A közlekedésautomatikai technikus szakma ajánlott minden olyan fiatal számára, akit érdekel a fizika, az elektrotechnika és a biztonságos közlekedésért felelős rendszerek működése. A szakmához elengedhetetlen a műszaki érzék, az informatikai tudás, a logikus és problémamegoldó gondolkodás. 

Mivel a szakembernek veszélyes üzemet kell biztonságosan üzemeltetnie, nagyon fontos a felelősségtudat és a pontos, körültekintő munkavégzés. A kritikus helyzetek kezelésében nélkülözhetetlen a higgadt természet és a jó együttműködési készség.

A közlekedésautomatikai technikus felel a jelző- és a biztosítóberendezések megfelelő működéséért. (Fotó: 123rf.com)

Elhelyezkedési lehetőségek és továbbtanulás

A közlekedésautomatikai technikus szakember jellemzően közlekedési vállalatoknál helyezkedhet el, a közlekedésirányítás, a közlekedésbiztonság vagy a közlekedésüzemeltetés területén.

Ha továbbtanulásban gondolkodsz, a felsőoktatásban többek között közlekedésmérnöki alapképzést végezhetsz.

Közlekedésautomatikai technikus képzés

Az elektronika és elektrotechnika ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A képzés során a műszaki alapozáson túl megismerheted az elektronika és a programozás alapjait, a számítógépes szimulációról, az áramkörök építéséről és üzemeltetéséről, valamint a vasúti biztosítóberendezésekről is tanulhatsz. 

A képzés része a 160 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyből 70 órát a 11., és 90 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened.

A közlekedésautomatikai technikus képzést hirdető iskolák listáját az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) felületén találod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó