Magyarország védett természeti értékei – környezetvédelmi technikus szakma

Szerző: | 2023. december. 22. | Mi leszek?

Egy kézen van egy üveggömb, amelyben egy erdő látható, felette egy felirat: "Védjük a környezetünket!".

A környezetvédelmi technikusok egyik fontos feladata, hogy számon tartják a védett természeti értékeket, de ezen kívül még sok fontos feladatot látnak el a környezetvédelemben. Azt, hogy pontosan mik ezek a feladatotok, és mik az ország természeti értékei, itt megtudhatod.

Természetünk gazdagságának megőrzése

„Magyarország védett természeti értékeinek listája” egyfajta különleges gyűjtemény, ahol olyan helyek és területek neve található meg, amelyek rendkívüli természeti értékekkel rendelkeznek. Ezek a helyszínek a biológiai sokféleség, a kulturális örökség és az egyedi tájképek szempontjából kiemelkedőek.

Olyan területekről van szó, ahol különleges állatok és növények élnek, vagy olyan geológiai képződmények találhatók, melyek a Föld történetének különleges fejezeteit mesélik el. Ezek a helyek nemcsak szépek, de egyúttal a múlt emlékeit és az ökológiai egyensúly fenntartásához nélkülözhetetlen értékeket is hordozzák.

Miért fontos ez? Mert ez a lista segít abban, hogy ezeket a különleges területeket megóvjuk a környezeti változásoktól és a felelőtlen emberi beavatkozásoktól. Így a jövő generációk is élvezhetik és tanulhatnak ezekből a természeti kincsekből. Tehát ez a lista egyfajta iránytű a természeti gazdagságainkhoz, és mindannyiunknak felelőssége, hogy megőrizzük és tiszteletben tartsuk ezeket az értékeket.

Környezetvédelmi technikusok a környezet védői

A környezetvédelmi technikusok olyan szakemberek, akik nagyban hozzájárulnak a környezet és a természet védelméhez. Munkájuk során laboratóriumi és terepi környezetben egyaránt tevékenykednek, hogy pontos adatokat szolgáltassanak a környezetszennyező anyagok és egészségkárosító tényezők mérésével kapcsolatban. Az általuk nyújtott információk alapján lehetővé válik hatékony intézkedések meghozatala a környezetvédelmi területen.

Védő ruhában áll egy ember mappával a kezében egy vízfolyás mellett, és egy walkietalkieba beszél.
Munkájuk során laboratóriumi és terepi környezetben egyaránt tevékenykednek, hogy pontos adatokat szolgáltassanak a környezetszennyező anyagok és egészségkárosító tényezők mérésével kapcsolatban. (Fotó: 123rf)

A környezetvédelmi technikusok széleskörű szakmai területeken dolgozhatnak, beleértve a hulladékfeldolgozást, tervezési és irányítási tevékenységeket, valamint környezetvédelmi tervek készítését is. Ők valódi környezetvédők, akik szakértelmükkel és elkötelezettségükkel járulnak hozzá a környezet és a természet megóvásához.

Ezen túlmenően a környezetvédelmi technikusok felelősek a védett fajok jelenlétének felméréséért és a természeti értékek vizsgálatáért, melyek kritikusak az ökológiai egyensúly fenntartásában. Az ő munkájuk segíti a környezet védelmét és hozzájárul a fenntartható jövő kialakításához.

Védett természeti értékeink listája

Védett természeti értékeink közé tartoznak például a Nemzeti Parkok. Magyarországon összesen 10 darab Nemzeti Park található, például az Aggteleki, az Őrségi és a Hortobágyi Nemzeti Park.

De a Nemzeti Parkokon kívül a listán szerepel például a Margit-sziget, valamint a sokak által kedvelt és látogatott Rám-szakadék is. Tavak is megtalálhatóak a listán, például a Fertő tó, illetve Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, a Hévízi-tó is.

Vízesések és barlangok, várak és emlékhelyek is helyet kapnak a felsorolásban. A védett állatok közvetetten szerepelnek a természeti értékeinket felsorakoztató listán, hiszen azok a területek vannak rajta, amelyeken élnek. Védett állatokból sok található az országban. Védett állat például a sokak által ismert foltos szalamandra és a mocsári teknős.

Magyarország védett természeti értékeinek listája

Hévízi-tó látható a képen madártávlatból, fentről.
Tavak is megtalálhatóak a listán, például a Fertő tó, illetve Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, a Hévízi-tó is. (Fotó: 123rf)

Környezetvédelmi technikusnak lenni

Ha elkötelezett vagy a természeti kincseink védelme iránt, akkor neked való lehet a környezetvédelmi technikus szakma. Ahhoz, hogy dolgozhass ezen a területen szakképzésben kell tanulnod.

A környezetvédelmi technikusok képzése 5 év (felnőtteknek rövidebb) és a képzés során az öt szakmairányból választhatod a környezetvédelem szakirányt, így elindulva az úton, hogy sokat tehess a környezetünk védelméért.

Ha kíváncsivá tett ez a szakma, akkor az alábbi linken megtalálhatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.