Már lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra

Szerző: | 2023. augusztus. 22. | Fősodor

vizsga felirat, tesztlap, óra és egy ceriza látható a képen

Közel 200 intézményben szerveznek őszi érettségi vizsgát az Oktatási Hivatal által közölt információk alapján. A vizsgákra 2023. szeptember 5-i határidővel lehet jelentkezni. Az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgát is tehetnek.

Idén október 13-november 24 között lesz az őszi érettségi vizsgaidőszak

Egyelőre még nem hatályos a 2023/2024 tanév rendjéről szóló BM rendelet, azonban a jogszabály tervezet szerint 2023. október 13 -án indul az őszi írásbeli érettségi vizsga időszaka. Emelt és középszinten is október 27-ig tehetnek a diákok írásbeli érettségi vizsgát. A szóbeli vizsgák november 9-én kezdődnek.

Őszi írásbeli érettségi tervezett ütemezése 2023-ban

Emelt szintű írásbeli érettségi vizsgaKözépszintű írásbeli érettségi vizsgaKözépszintű írásbeli érettségi vizsga
nemzetiségi nyelv és irodalomnemzetiségi nyelv és irodalomoktóber 13., 8.00
magyar nyelv és irodalommagyar nyelv és irodalom, magyar, mint idegen nyelvoktóber 16., 8.00
földrajzföldrajzoktóber 16., 14.00
matematikamatematikaoktóber 17., 8.00
latin nyelv, héber nyelv latin nyelv, héber nyelv október 17., 14.00
történelemtörténelemoktóber 18., 8.00
francia nyelvfrancia nyelvoktóber 18., 14.00
angol nyelvangol nyelvoktóber 19., 8.00
kémia, gazdasági ismeretek, honvédelmi alapismeretekkémia, honvédelmi alapismeretek, természettudomány, pszichológiaoktóber 19., 14.00
ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak, vizuális kultúraágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak, vizuális kultúraoktóber 20., 8.00
filozófiafilozófiaoktóber 20., 14.00
német nyelvnémet nyelvoktóber 24., 8.00
belügyi rendészeti ismeretek, dráma, mozgóképkultúra és médiaismeretbelügyi rendészeti ismeretek, dráma, mozgóképkultúra és médiaismeretoktóber 24., 14.00
informatika, digitális kultúrainformatika, digitális kultúraoktóber 25., 8.00
orosz nyelv, egyéb, más vizsganapon nem szereplő nyelvekorosz nyelv, egyéb, más vizsganapon nem szereplő nyelvekoktóber 25., 14.00
olasz nyelv olasz nyelv október 26., 8.00
biológia, közigazgatási ismeretek, társadalomismeretbiológiaoktóber 26., 14.00
spanyol nyelvspanyol nyelvoktóber 27., 8.00
fizika, ének-zenefizika, ének-zene, művészettörténet október 27., 14.00
2023. évi, őszi érettségi írásbeli vizsgák tervzett időpontja a 2023/2024 tanév rendjére vonatkozó jogszabálytervezet 1. sz. melléklete alapján

Az őszi érettségi vizsga lebonyolításában nem az összes középiskola érintett. Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján közzé tett lista szerint 172 kijelölt intézményben lehet érettségizni a jelentkezés után, amelynek határideje: 2023.szeptember 5.

A Belügyminisztérium tanév rendjére vonatkozó tervezett rendelete szerint az őszi érettségi időszak szóbeli vizsgái 2023. novemberében lesznek megtartva.

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgaKözépszintű szóbeli érettségi vizsgaIdőpont
szóbeli vizsgáknovember 9-13.
szóbeli vizsgáknovember 20-24.
2023. évi, őszi érettségi szóbeli vizsgák tervzett időpontja a 2023/2024 tanév rendjére vonatkozó jogszabálytervezet 1. sz. melléklete alapján

Mit kell tudni a jelentkezésről?

Vizsgára a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolában beszerezhető jelentkezési lappal lehet jelentkezni, majd az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe benyújtani.

Fontos, hogy az őszi érettségi vizsgákra történő jelentkezés nem az Oktatási Hivatalon keresztül történik!

A vizsgakövetelmények és vizsgaleírások a linkre kattintva érhetőek el, míg a szakmai érettségi vizsgatárgyak részletes leírásáról a linken lehet tájékozódni.

Rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehet jelentkezni azoknak a diákoknak akik a tavaszi érettségi során valamelyik tantárgyból nem teljesítették az érettségi vizsgakövetelményeket vagy jobb jegyet szeretnének.

Közismereti érettségi vizsgatárgyak 2023. október-novemberi vizsgaidőszakig érvényes vizsgakövetelményei

A képen egy tanterem lárható.
Az őszi vizsgaidőszakban érettségi vizsgákat a kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek, amelyek listája, valamint a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján. (Fotó:123rf)

Mit lehet tenni, ha valaki kicsúszik a jelentkezési határidőből?

Ha valaki elmulasztja beadni a jelentkezési lapját, lehetősége van igazolási kérelmet benyújtani 2023-szeptember 13-ig. Az igazolási kérelemhez a jelentkezési lapot és a mellékleteket is be kell küldeni a jelentkezést fogadó középiskolába, amelynek elfogadásáról a jelentkezést fogadó intézmény dönt. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információ az Oktatási Hivatal honlapján található.

A köznevelési törvény előírása szerint 2016-tól az érettségi vizsga megkezdésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.

 Mire kell figyelni és hogyan teljesíthető az iskolai közösségi szolgálat? Olvasd el a témában írt cikket!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.