Matróz, hajószemélyzet, kormányos – A képesített hajós

Szerző: | 2023. november. 2. | Mi leszek?

A képen egy képsesített hajós szakember látható gépek ellenőrzése közben.

A képesített hajós szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akiket vonz a hajózás, otthon érzik magukat a vízen és érdeklik a vízi tevékenységek. Ha izgalmasnak találod a különböző hajótípusokat és hajózási módszereket, ezen kívül érdekelnek a különböző gépi berendezések és kezelésük is, érdemes tovább olvasnod.

A magyarországi hajózás

A hajózásban állandó lehetőségek rejlenek, Magyarország adottságai ebből a szempontból nagyon jók. Nagyhajózásra alkalmas vízi útjaink hossza körülbelül 1600 km, hazánk tavainak nagy része pedig kishajózásra és sétahajózásra alkalmas. A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) 2 milliónál is több utassal zárta a 177. hajózási szezont.

A BAHART kiemelkedő eredményeit részben települések között közlekedő menetrendi hajóknak köszönheti, ezen kívül sokan vették igénybe a sétahajók, bulihajók és a gyerekprogramokkal gazdagított varázshajók szolgáltatásait is. Ugyan október 23-án kifutottak az idei utolsó menetrend szerinti személyhajók, az egyedi programhajók és az őszi szünetben induló sétahajók továbbra is várják a hajózni vágyókat.

Fontos szerepkör a hajózásban

A képesített hajós fontos szerepkört tölt be a hajózásban. A hajó gépházi és fedélzeti munkafolyamatainak ellátására egyaránt alkalmas. 

Kíváncsi vagy, hogy telik egy képesített hajós munkanapja? Milyen feladatokat lát el?

A kikötő elhagyása előtt felkészíti a hajót az indulásra, menet közben felügyeli annak működését. Feladata a hajók kikötő berendezéseinek szakszerű kezelése, a kötélkezelés és a napi rutin munkafolyamatok elvégzése. Felügyelet mellett ellenőrzi  a gépek és berendezések működését, üzemi paramétereit. Közreműködik a hajó rakodásában és manővereiben, az utasok irányításában. Ismeri a vízből mentés lépéseit, szükség esetén közreműködik a mentésben, elsősegélyt nyújt. 

Részt vesz a hajó állagmegóvási, karbantartási, javítási munkáiban. Gondoskodik a hajó tisztántartásáról. Ismeri és betartja a hulladékkezelési előírásokat, környezetvédelmi jogszabályokat, emellett a tűz-, munka- és balesetvédelmi szabályok betartására és betartatására törekszik. Következetesen alkalmazza a matrózokra vonatkozó előírásokat, érzi és érti a hajók mozgását, a természeti környezet hatásait, képes egyszerűbb munkafolyamatok önálló irányítására. 

Dokumentumokat készít és naprakészen vezeti a hajózási okmányokat. A szakma szabályainak megfelelően bemutatja a hajózási eseménnyel összefüggő tényeket, szükség szerint alapfokon idegen nyelven kommunikál.

Képesített hajós
A képesített hajós felkészíti a hajót az indulásra, menet közben felügyeli annak működését. (Fotó: 123rf)

Képesített hajós képzés

A közlekedés és szállítmányozás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakképzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

A képzés során megismerkedhetsz többek között a hajózástannal és hajógéptannal, a hajózási alap- és kiegészítő ismeretekkel, a hajózási szabályzattal, tanulhatsz a hajóépítésről és a hajószerkezettanról, villamos- és gépészeti alapismereteket szerezhetsz. Az oktatás része az egybefüggő szakmai gyakorlat.

A képzés írásbeli és gyakorlati ágazati vizsgával, valamint központi interaktív vizsgával és pojektfeladattal zárul. A 2024/2025-ös tanévben a Budapesti Gépészeti SzC Magyar Hajózási Technikum indít képzést, a Siófoki SzC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában előjelentkezésre van lehetőséged. Budapesten 2024. január 17-én szerdán, Siófokon pedig 2023. november 10-én pénteken vehetsz részt nyílt napon. A Magyar Hajózási Technikum már több, mint 50 éve foglalkozik hajózási szakemberek képzésével.

A képesített hajós felelősségteljes és szabálykövető

A szakképzettség megszerzése után lehetőséged van elhelyezkedni akár a magyarországi, akár a nemzetközi hajózásban. A fizetesek.hu információi alapján a várható bér a szakmában bruttó 345 ezer forint és bruttó 828 ezer forint között alakul. 

A jó szakember energikus és jó fizikai állóképességgel rendelkezik. Elkötelezett és felelősségteljes, precíz és szorgalmas, munkájában szabálykövető és betartja az utasításokat. Jól úszik, képes bajbajutott emberek kimentésére. A képesített hajós szakma leírását a linkre kattintva olvashatod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó