Meghirdették az Útravaló ösztöndíjprogramot

Szerző: | 2023. augusztus. 23. | Fősodor

Szakadék felett elhelyezett könyvön sétáló iskolás fiú.

Megemelt keretösszeggel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram, amelyre az idén több mint 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten-számolt be róla az MTI.

Az Útravaló ösztöndíjprogramba tanulók és mentorok jelentkezését is várják

A 300 millió forinttal megemelt keretösszegű ösztöndíjprogram alapvetően a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak nyújt támogatást a tanuláshoz. A 2023/2024-es tanévre vonatkozó ösztöndíj-pályázatok benyújtására egy hónap áll rendelkezésre.
Az ösztöndíjprogram céljai alapján több alprogramra tagolódik.

Út a középiskolába

Út az érettségihez

Út a szakmához

Út a diplomához

 Az Útravaló ösztöndíjprogram a gyerekeket, a fiatalokat a továbbtanulásban, a szakmaszerzésben, az érettségi, valamint a diploma megszerzésében is segíti. Jelenleg körülbelül 10 ezer diák vesz részt a programban. A programba való bekerülés feltétele alapvetően rászorultsági alapú, az ösztöndíj összegét viszont a teljesítmény határozza meg.

mondta el Fülöp Attila, államitkár

Kategóriák alapján havi 9 és 20 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a diákok, míg a diplomaszerzést segítő ösztöndíj összege félévente 250 ezer forint.
Fülöp Attila kiemelte, a programban résztvevő tanulók és hallgatók mellett fontos szerep jut még a mentoroknak is, akiknek pályázatát szintén várják.

A Pályázat benyújtása az Útravaló Ösztöndíjprogram (UTR felület) felületen keresztül történik a Pályázati felhívásban rögzítettek szerint.

Az Útravaló Ösztöndíjprogram egy összetett,tanulást támogató rendszer, amelyben  a tanuló, és az őt  támogató mentor vesz részt. A program köznevelést érintő alprogramjai (Út a középiskolába, Út az érettségihez és Út a szakmához) mentori és ösztöndíj-támogatást nyújtanak a bevont tanulók részére.

Meddig és hogyan lehet pályázni?

  • Út az érettségihez alprogramban 2023. augusztus 21. és 2023. szeptember 21.
  • Út a középiskolába alprogramban 2023. augusztus 21. és 2023. szeptember 20.
  • Út a szakmához alprogramban 2023. augusztus 21. és 2023. szeptember 22.
  • Út a diplomához alprogramban 2023. augusztus 21. – 2023. szeptember 20.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, az idei pályázat benyújtása kizárólag elektronikusan, a pályázati felületen lehetséges, regisztrációt követően. Postai úton nem szükséges a pályázati dokumentumok megküldése.

A Belügyminisztérium a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot (TEF) bízta meg a program lebonyolításával, így az Útravaló ösztöndíjprogram részletei a TEF honlapján érhetők el.

Aki mentorként szeretne részt venni az Útravaló ösztöndíjprogramban, ezen a felületen jelentkezhet.

Az őszi tanévkezdés kiadásai sokak számára okozhat gondot. Megoldás lehet az iskolakezdési támogatás igénylése. Kinek jár, hogyan lehet igényelni? Olvasd el a témában írt cikket.

Ez is érdekelhet. Elindult az őszi érettségi vizsga időszaka.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.