Megszavazta a parlament a szakképzési törvény módosítását

Szerző: | 2023. május. 26. | Fősodor

A képen egy parlamenti szavazás látható.

A parlament elfogadta a szakképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően hatékonyabb lehet a duális képzés, szélesedhetnek a felzárkóztatást támogató programok és egyszerűsödhetnek az adminisztratív folyamatok – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). 

A 2020 januárban hatályba lépett szakképzési törvény jelentősen átalakította a hazai szakképzés rendszerét. Az új rendszer kialakítását és működtetését a szakképzésért felelős minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a hatékonyabb működés érdekében, ezzel is elősegítve azoknak a területeknek a beazonosítását, ahol további finomhangolás szükséges – áll a közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk áprilisban lezárult a szakképzési törvény módosítás tervezetének társadalmi egyeztetése.  A kedden elfogadott törvénymódosítás értelmében hatékonyabbá válhat a vállalatok és az iskolák közti kapcsolattartás, így több tanuló és partnercég csatlakozhat be a duális képzési formákba. A törvényjavaslat a felzárkóztatást segítő és a lemorzsolódást csökkentő céllal szélesíti a szakképzésbe jutás lehetőségét, többek között a végzettséggel nem rendelkezők számára. Továbbá az adminisztráció racionalizálásával több helyen egyszerűsödik a rendszer napi működése. 

Az előkészítés során a kormány a 2018-ban megalakult Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) javaslatait is figyelembe vette. A testület a kormány és a szakképzési rendszer szereplői közötti párbeszéd elősegítésére jött létre. Tagjait az iparkamarák, nagyvállalatok, szakszervezetek, érdekképviseleti szervek, oktatási szervezetek, intézményfenntartók és tanulói képviseletek delegáltjai alkotják a kormányzati oldal mellett.

Korábban írtunk az Oktatási Hivatal által közzétett idei középiskolai felvételizők számáról, amely szerint 2022-ben a technikum volt a legnépszerűbb intézménytípus a 9. évfolyamra jelentkezők körében. Az alapfokú oktatásból a szakképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben emelkedett. 2021-ben a nyolcadikosok 40,99 százaléka, 2022-ben 42,14 százaléka, míg idén 42,84 százaléka technikumba tanult tovább.

Idén első alkalommal az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) elkészítette a száz legjobb hazai technikum rangsorát is.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.